1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Atatürk Havalimanı'ndaki Saldırıya Dünyadan Tepkiler
Atatürk Havalimanı'ndaki Saldırıya Dünyadan Tepkiler

Atatürk Havalimanı'ndaki Saldırıya Dünyadan Tepkiler

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen saldırıya dünyadan tepkiler geldi.

29 Haziran 2016 Çarşamba 10:26A+A-

Litvanya ve Letonya, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıya ilişkin taziye mesajı yayımladı.

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Twitter hesabından, “İstanbul’daki havaalanında aşağılık bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Türk halkı ile birlikte duruyoruz.” ifadesini kullandı.

İspanya Başbakanı Rajoy: Birlik olduğumuz sürece barbarlık baskın gelemeyecek

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Atatürk Havalimanı'ndaki patlamaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada "İstanbul havaalanındaki korkunç saldırıyı kınıyorum ve reddediyorum. Birlik olduğumuz sürece barbarlık baskın gelemeyecek." değerlendirmesinde bulundu.

Katar, Atatürk Havalimanı'nı hedef alan saldırıyı kınadı

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Her türlü ahlaki değer ve insani prensiplerle çelişen ve sivilleri hedef alan bu korkak saldırıyı kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Karadaği: Destekleyeni ve uygulayanı kim olursa olsun bu bir terördür

Dünya Müslüman Alimler Genel Sekreteri Ali Karadaği yaptığı yazılı açıklamada, "Destekleyeni ve uygulayanı kim olursa olsun bu bir terördür" dedi.

Karadaği, Türkiye halkına, ülke siyasetine, ekonomiye ve topluma darbe indirmek isteyen terörle mücadelede hükümetin yanında yer alması çağrısında bulundu. 

İtalya Başbakanı Renzi: Terör tehdidine hep birlikte güçlü bir cevap verilmeli

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İstanbul Atatürk Havalimanı’da gerçekleşen saldırıya ilişkin, "Yaşanan hadise dolayısıyla Türk hükümeti ve Türk halkına derinden yakınlığımı belirtmek isterim." dedi. 

İstanbul’daki olaydan zirve sırasında haberdar olduklarını aktaran Renzi, bu tür hadiselerin terör tehdidine karşı hep birlikte güçlü bir cevap verilmesi gerekliliğini onayladığını söyledi. 

BM Genel Sekreteri Ban saldırıyı kınadı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı kınayarak terörle mücadelede bölgesel ve uluslararası çabaların artması gerektiğini bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, saldırıyı kınayarak kurbanların yakınları ile Türkiye halkı ve hükümetine taziye dileklerini sundu.

Saldırının sorumlularının tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını umduğunu vurgulayan Ban, terör tehdidiyle karşı karşıya olan Türkiye ile "sıkı dayanışma" içinde olduğunu belirtti. Ban, terör ve aşırılıkçı şiddetle mücadelede bölgesel ve uluslararası çabaların artması gerektiğini ifade etti.

Kerry: Kim tarafından gerçekleştirildiğini araştırıyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen saldırı konusunda, olayla ilgili bilgi almayı sürdürdüklerini söyledi.

Kerry, Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen patlamaya ilişkin, “Ne olduğunu ve kim tarafından gerçekleştirildiğini araştırıyoruz. Karşımıza çıkan ilk zorluk devlet dışı, şiddet yanlısı aktörlerle yüzleşmek.” dedi.

Merkel: Terörün bu yeni sinsi eyleminden dolayı şok içerisindeyiz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı kınadı.

Alman Şansölyesi Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Konseyi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, üzücü haberi AB ülkeleri yöneticileriyle yapılan toplantı esnasında aldığını ifade ederek, ''Şahsen ve AB ülkeleri hükümet başkanları hepimiz terörün bu yeni sinsi eyleminden dolayı şok içerisindeyiz.'' dedi.

Türkiye halkına seslenmek istediğini belirten Angela Merkel, ''Tüm Türk halkına terörle mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimizi destekleyeceğimizi iletmek istiyorum.'' diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, "Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Türkiye'de ard arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor." ifadelerini kullandı.

Fransa Başbakanı Manuel Valls ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, "İstanbul'da havalimanında yapılan barbar saldırı karşısında dehşete kapıldım. Fransa, terörizme karşı Türklerin yanındadır." değerlendirmesini yaptı.

"İstanbul'da düzenlenen saldırı karşısında dehşete düştüm"

Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Pedro Agramunt da resmi Twitter hesabından, "İstanbul'da düzenlenen başka bir saldırı karşısında daha dehşete düştüm. Saldırıyı şiddetle kınıyor, Türkiye'ye ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum." paylaşımında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Kalbim Türk halkıyla beraber

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabındaki açıklamasında, "İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı kınıyorum. Kalbim, kurbanların aileleri, yaralananlar ve Türk halkıyla beraber." ifadesini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Tusk: Böyle zamanlarda bir arada olmalıyız

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Liderler Zirvesi'nin bitiminde düzenlendiği basın toplantısının başlangıcında aldırıya değindi. Tusk, "Her şeyden önce bugün İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemek istiyorum. Böyle zamanlarda bir arada olmalıyız." diye konuştu.

"Kalbimiz İstanbul saldırısının kurbanlarıyla"

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders de, mesajında hiçbir şeyin şiddeti meşru gösteremeyeceğini belirtti. 

22 Mart'ta saldırıya hedef olan Brüksel Havalimanı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da, "Kalbimiz, İstanbul saldırısının kurbanlarıyla. Brüksel, kurbanların ailelerine ve Türk vatandaşlarına en derin başsağlığı temennilerini iletiyor." ifadesine yer verildi. 

Kosova Dışişleri Bakanlığı saldırıya tepki gösterdi

 İstanbul'daki Atatürk Havalimanı'nı hedef alan saldırıya tepki gösterdi.

Kosova Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen patlama haberini üzüntüyle öğrendikleri belirtilirken, böylesine zor dönemlerde Türkiye ve halkı ile dayanışma içinde bulundukları ifade edildi. Açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde tüm kurumların yardıma hazır olduğu vurgulandı.

"Suçsuz hayatlar için üzüntü duyuyorum"

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da Twitter hesabından, "Tanrısız, ümitsiz ve insanlar arasında yeri olmayan kişiler tarafından yapılan barbarca eylem yüzünden kaybolan suçsuz hayatlar için üzüntü duyuyorum." mesajını paylaştı.

"Türkiyemizin yanındayız"

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako da İstanbul'daki saldırıyı kınadığını ve lanetlediğini vurgulayarak, "Türkiyemizin yanındayız." ifadesini kullandı.

Bass: Saldırının dehşeti içindeyiz

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass, elçiliğin resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte yas tuttuğunu belirterek, "Yaralılara acil şifa için dua ediyoruz." ifadesini kullandı.

Bass, "Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırının dehşeti içindeyiz." mesajını paylaştı.

"Avustralya'nın duaları saldırıdan etkilenenlerle"

Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Larsen de Twitter'dan paylaştığı mesajında, "İstanbul'da korkunç bir terör saldırısı. Avustralya'nın düşünceleri ve duaları saldırıdan etkilenenlerle birliktedir." ifadesine yer verdi.

Endonezya ve Singapur saldırıyı kınadı

Endonezya Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Türkiye'nin İstanbul şehrindeki Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırıyı kınıyor, kurbanların ailelerine sabır diliyoruz." ifadesi kullanıldı. 

Singapur Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise "Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen bombalı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Singapur olarak ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Böyle zor bir gününde Türkiye hükümetinin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz." denildi.

"Türk halkına terörle mücadelede somut destek vermekteyiz"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, İstanbul'da Atatürk Havalimanı'ndaki patlamadan dolayı şokta olduğunu ifade ederek, Türkiye'ye somut destek verdiklerini bildirdi.

Malezya Başbakanı Rezak: Bu haince bir saldırıdır

Malezya Başbakanı Necib bin Rezak, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıya ilişkin mesajında, saldırıyı ‘şiddetle lanetlediğini’ belirterek, "Bu haince bir saldırıdır." dedi. 

Pakistan saldırıyı şiddetle kınadı

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilendi ve saldırısının şiddetle kınandığı vurgulandı.

"Bu saldırılar insanlığa karşı yapılmış en büyük suçlardan biridir"

İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO) tarafından yapılan açıklamada, “İstanbul’da bulunan Atatürk Havalimanı’na üç terörist tarafından gerçekleştirilen intihar saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Bu saldırılar insanlığa karşı yapılmış en büyük suçlardan biridir, İslam'ın da yasakladığı bu saldırıları gerçekleştirenlerin hedefi İslam dünyasını kaosa sürüklemektir.” ifadelerine yer verildi.

Uluslararası güçlerin koordinasyonunun pekiştirilmesi çağrısı

Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kazakistan'ın dün gece İstanbul’da düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadığı belirtilerek “Kardeş Türkiye hükümetine ve halkına, insanlık dışı cinayet sonucu hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.” ifadesi kullanıldı. 

Kazakistan’ın terörizmle mücadelede bütün çabaları desteklediğine işaret edilen açıklamada, geniş bir terörle mücadele koalisyonunun oluşturulması için uluslararası güçlerin koordinasyonunun pekiştirilmesi çağrısında bulunuldu.

"Avustralya Türk halkının yanında yer alıyor"

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Türk halkının acılarını derinden paylaşıyor, ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. İki ulusun kuruluş hikayesi Gelibolu’da yazıldı, bu şoke edici (Çanakkale Savaşları) çatışmadan dostluk ve dayanışma çıktı. Terörizme karşı mücadelede Avustralya, Türk halkının yanında yer alıyor."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Terörizmle mücadelede güçlerin seferber edilmesinin zaruri olduğunu düşünüyoruz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Bu kanlı olaydan duyduğu öfkeyi dile getiren Aliyev, mesajında şunları kaydetti:

"Tüm dünya için dehşet verici bir belaya dönüşen terörizme karşı mücadelede güçlerin seferber edilmesinin, ortak ve kararlı çabaların gösterilmesinin vacip ve zaruri olduğunu düşünüyoruz. Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum."

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum