1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PATANİ

  4. Asya’nın Filistin’i: Patani...
Asya’nın Filistin’i: Patani...

Asya’nın Filistin’i: Patani...

İnsanlar katlediliyor, camiler cesetlerle doluyor, genç kızlara tecavüz ediliyor, koca bir İslam yurdunun onuru ile oynanıyor...

20 Temmuz 2010 Salı 11:03A+A-

Kızgın ve vahşi Tayland'ın eline geçene kadar bir İslam ülkesi olarak varlığını devam ettiren Patani, şimdi Budist işgalcilere karşı direnmeye devam ediyor. Zalim Tayland askerleri ise bir süre önce Patani Masacre'deki El Furkan Mescidi'ni tam da sabah namazı vakti basıp, namaz esnasındaki Müslümanlara kurşun yağdırmışlardı.

Asya'nın Filistin'i Patani'de zulüm bütün hızı ile devam ediyor. Müslüman genç erkek ve kadınlar sokaklarda çırılçıplak yerlere yatırılıyor, mü'minler mescidlerde namaz esnasında işgal askerleri tarafından başlarından vurularak şehid ediliyor, minik kızlar askeri birliklerde toplu tecavüz partilerinde heder ediliyor ve koskoca bir İslam yurdunun onuru zedeleniyor. Katlediliyorlar, dinlerine ve kültürlerine savaş açılıyor. İşte Patani'de Budist Tayland yönetiminin işlediği akıl almaz zulümleri belgeleyen ve yayınlayabildiğimiz bazı fotoğraflar.

Vakit'ten M. Mustafa Uzun'a konuşan Patanili Nazaree Patani, Patani davasının hakları elinden alınmış, toprağı gasp edilmiş, tarihi yok edilmeye çalışılan ve türlü türlü haksızlıklara maruz bırakılmış bir halkın davası olduğunu söylüyor.

Gençlerin çıplak bir şekilde sokaklarda yatırılıp türlü zulümlerin gösterildiği Patani, "yeni" Müslüman olmuş bir yer değil. O "tarihsel bir İslam toprağı." Patani halkı 15. yüzyılda bölgeye giden Müslüman tüccarlar ve davetçiler vasıtasıyla İslam'la tanışmış ve daha sonra güçlenerek bir devlet halini almış. Patani krallığı her ne kadar inişli çıkışlı dönemler yaşasa da 1786 yılında Tayland'ın eline geçene kadar bir İslam ülkesi olarak varlığını devam ettirmiş.

Patani Masacre'deki Kruesek Camii'nde yapılan katliamdan sonra Müslümanlar defnediliyor. Müslümanlar bütün bu katliamlara rağmen direnmekten vazgeçmiyor. Patani'nin Budistler tarafından işgal edilmesini kabullenmeyen Patani halkı o tarihten başlayarak günümüze kadar defalarca yönetime isyan etmiş ve hiçbir şekilde bu işgali kabullenmemiş.

Genç kızlarının bu fotoğraftaki gibi korku ile bekleştiği Patani, Tayland'ın güneyinde Malezya ve Tayland arasında kalan bir bölge. Yüzölçümü 13.721 kilometrekare. Burada yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor. Patani'nin % 80'i Müslüman. Daha önceleri bu oran % 100 imiş ancak Tayland, İsrail'in Filistin'de güttüğü siyaseti Patani'de güderek bölgeye Budist Taylandlıları yerleştirmeye başlamış.

Türkiyeli Müslümanlar olarak sadece bu minik kıza sahip çıkamadığımız ve bir gün bu güzelim kız da Budist Tayland askerlerinin iğrenç emellerine alet edileceği için zorlu bir vebal altındayız.

M. Mustafa Uzun / Vakit

HABERE YORUM KAT

2 Yorum