1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Asrın Anlaşması: Kudüs’süz Bir Devlet
Asrın Anlaşması: Kudüs’süz Bir Devlet

Asrın Anlaşması: Kudüs’süz Bir Devlet

​​​​​​​Basına “Asrın Anlaşması” olarak yansıtılan Amerika Başkanı Trump’ın Filistinlilere önerdiği “Son teklif”in ana hatları ortaya çıkarken, Arap ülkeleriyle birlikte Filistin Yönetimi’ne yapılacak baskıların da çerçevesi görünmeye başladı.

23 Kasım 2017 Perşembe 21:56A+A-

Batılı ve Filistinli uzmanlar, Amerika Başkanı Trump’ın İsrail-Filistin sorunu için önerdiği paketle ilgili olarak bir heyetin anlaşmaya son rötuşları yapmaya hazırlandığını ifade ettiler.

İsmini vermek istemeyen bir diplomat konuyla ilgili yaptığı açıklamada söz konusu anlaşmadaki belli başlı maddelere dikkat çekerek anlaşmanın şunları içerdiğini söyledi:

-Gazze bölgesi, Batı Yaka’daki A, B bölgeleri ile C bölgesinin bir kısmını içerek şekilde bir Filistin devletinin kurulması.

-Filistin devletinin kurulması için gereken alt yapı çalışmaları için mali destek sağlayacak devletlerin 10 milyar dolar vermesi. Bu temel alt yapı içinde havaalanı, Gazze’ye liman ve yeni şehirlerin kurulması ile imar, iskân ve tarım çalışmaları da yer alıyor.

-Kudüs ve mültecilerin dönüş hakkının daha sonraki görüşmelere kadar ertelenmesi.

Filistinli yetkili, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın anlaşmaya sıcak baktığını, ancak devletin 1967 sınırları dahilinde kurulması ibaresinin eklenmesinin gerektiğini söyledi.

Filistinli yetkili ayrıca “kendilerine şunu ilettik. Plan açıkça Filistin devletinin 1967 sınırları dahilinde kurulmasını ön görüyorsa, o zaman biz de geçici sınırlı Filistin devletini kabul edebiliriz. Fakat asıl korkumuz İsrail’in geçici sınırları daimi hale getirmesidir” dedi.

FİEM

HABERE YORUM KAT