1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. "Askerimizin Suriye'de Irak'ta Ne İşleri Var"
"Askerimizin Suriye'de Irak'ta Ne İşleri Var"

"Askerimizin Suriye'de Irak'ta Ne İşleri Var"

İranlı hukukçu Şirin Ebadi, "İran halkı soruyor "askerimizin Suriye'de Irak'ta ne işleri var; çocuklarımız niçin öldürülüyorlar?" İran halkı, yöneticilerin izlediği dış siyaseti onaylamıyor." dedi.

27 Şubat 2015 Cuma 16:04A+A-

İranlı hukukçu Şirin Ebadi, "Dünya, İran'la ilgili sadece nükleer müzakerelere odaklanarak ülkede yaşanan sorunlara bir tür sansür uyguluyor" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi düzenlenen, "Savaşın Kadın ve Çocuklardaki Etkisi" başlıklı Ortadoğu'da Barış Konferansı münasebetiyle Türkiye'ye gelen Ebadi, AA muhabirine konuştu.

Ebadi, "Malesef dünya medyasında uzun yıllardır İran'la ilgili sadece nükleer müzakereler gündeme getiriliyor. Ülkede yaşanan birçok sorun ise bir tür sansüre tabi tutuluyor. Mesela idam cezalarının ve siyasi tutukluluk vakalarının artması, Mir Hüseyin Musevi, Mehdi Kerrubi ve Zehra Rahneverd'in zorunlu ikamete tabi tutulması unutulmaya terk edildi" diye konuştu.

"İran'daki insan hakları ihlallerini duyurmanın, hukuka bağlı olduklarını iddia eden medya organlarının sorumluluğu" olduğunu belirten Ebadi, şöyle devam etti:

 "Dünyada İran'dan söz edildiğinde, sadece 'Biz İran'ın atom bombası üretmesinden endişe duyuyoruz' sözleri duyuluyor. İran'da insanların hangi şartlar altında yaşadıkları unutuluyor. Dünya, İran yönetiminin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İran Özel Raportörü Ahmed Şehid'e ülkede insan haklarıyla ilgili rapor hazırlaması için hiç bir zaman izin vermediğini dikkate almadılar. Dünya, İran'la ilgili sadece nükleer müzakerelere odaklanarak ülkede yaşanan sorunlara bir tür sansür uyguluyor." 

Devrim Muhafızları Ordusu'nun ekonomik gücü

İran'ın bölgede oynadığı aktif rol münasebetiyle Devrim Muhafızları Ordusu'yla anılır olduğuna değinen Ebadi, "İran'da bir çok ticari karar ve işletme Devrim Muhafızları'nın elinde. Bu da Devrim Muhafızları'nın kendi başına bir güç merkezi haline gelmesine yol açtı. İran halkı bu durumdan memnun değil" ifadelerini kullandı.

"Nükleer enerjiye karşıyım"

Ebadi ülkesinin 5+1 ülkeleriyle yürüttüğü nükleer müzakerelerle ilgili de şunları söyledi:

"Ben nükleer enerjiye karşıyım. Çevreye zarar veriyor ve İran'da var olan çevre sorunlarına bir yenisinin eklenmesini doğru bulmuyorum. Mesela Buşehir kentindeki nükleer enerji tesisine yapılan yüksek maliyetli yatırım yerine güneş enerjisinden faydalanabilirdik. İran güneş bakımından çok zengin bir ülke. Aynı zamanda bu konu ülke için bir sorun oluşturmazdı."

Ebadi, dünkü konferansta yaptığı konuşmada, "İran halkı soruyor 'askerimizin Suriye'de Irak'ta ne işleri var; çocuklarımız niçin öldürülüyorlar?' İran halkı, yöneticilerin izlediği dış siyaseti onaylamıyor. Niçin halkın paraları Suriye, Irak, Lübnan veya Yemen'deki örgütlere gönderiliyor" şeklinde konuşmuştu.

HABERE YORUM KAT