1. YAZARLAR

  2. Yiğit Bulut

  3. Askeri-endüstriyel kompleks Amerika'da güçleniyor!
Yiğit Bulut

Yiğit Bulut

Yazarın Tüm Yazıları >

Askeri-endüstriyel kompleks Amerika'da güçleniyor!

03 Şubat 2010 Çarşamba 18:54A+A-

OBAMA! Sivilleşmenin, özgürleşmenin "prensi"! Amerikan halkının büyük umutlarla "başa getirdiği" ezilmiş insan! Savaşa karşı duran onur abidesi!
Sevgili dostlar, Obama iktidara geldiği gün de aynı tezi savunmuş ve "Umutlar boş çıkacak" demiştim, iktidarının bir yılı sonunda yine aynı vurguyu yapıyorum: İktidara kim gelirse gelsin Amerika'yı 1945'ten bugüne her zaman "askeri-endüstriyel" kompleks yönetir. Yönetmeye de devam edecek.
Bundan nasıl mı bu kadar eminim?
Size "Vietnam savaşından Irak işgaline", Ortadoğu'ya yerleşme planından muhtemel İran saldırısına, bu sürecin petrol fiyatlarından sermaye piyasası araçlarına etkilerine kadar birçok örnek verebilirim...
Korkmayın bu kadar derine dalmayacağım... Konuyu bu kadar uzatmadan sadece Amerikan gazetelerinde son 48 saat içinde çıkan ve bizim basınımıza da yansıyan bir haberle noktalayacağım...
İşte o haber: "...ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'den 2011 mali yılı için savunma harcamalarında 708 milyar dolarlık ''rekor düzeyde' bütçe talep etti. Obama, bütçesinde bazı iç harcamaları 'dondurma planı' sunarken, savunma harcamalarında artışa gitti. Obama'nın bütçesinde savunma harcamalarının toplamda 708 milyar dolar gibi 'rekor' düzeye ulaştığı belirtiliyor. Buna göre sunulan bütçe, Savunma Bakanlığı Pentagon'un taban bütçesinin yüzde 3.4 artırılarak 549 milyar dolara çıkarılmasını öngörüyor. Bunun yanında, ABD'nin Irak, Afganistan ve Pakistan'daki askeri misyonu için de 159 milyar dolarlık ödenek ayrılması isteniyor. 33 milyar dolar da Afganistan'daki asker artırımı için talepte bulunuldu. Bu durum, Obama'nın önceki Başkan George Bush'un Irak ve Afganistan operasyonları için ayırdığı büyük hacimli savaş bütçesini sürdürdüğü yorumlarına neden oluyor. Bunun yanında, bütçede, silah alımına geçen yılın biraz üzerinde, yaklaşık 113 milyar dolar ayrılıyor. Bu rakam, 2010 mali yılında yaklaşık 105 milyar dolardı. Bütçede, silahla ilgili araştırma ve geliştirme harcamaları için de 76 milyar dolar isteniyor. Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi bütçesinde de nükleer silahlarla ilgili faaliyetler için 7 milyar dolardan fazla bütçe talebinde bulunuluyor. Bu 2010 mali yılına göre 624 milyon dolarlık artışa tekabül ediyor..."
Sonuç: Amerikan Başkanı kim olursa olsun, ABD denen "aygıtı" askeri-endüstriyel kompleks yönetir! Trilyon dolarlar el değiştirir ve sistem kökten değişmedikçe böyle olmaya devam edecek!

Arjantin'den gelen çarpıcı cümle!

NEWSWEEK Dergisi bu hafta tam bir "analiz" ortaya koydu ve Arjantin'den Türkiye'ye 1976'dan itibaren yaşanan süreci "olayların kahramanları" ile konuşarak ortaya koydu. Dergi adına Nevra Yaraç, Arjantin'in ilk kadın savunma bakanı Dr. Nilda Garre ile görüştü. Bu konuşmada Türkiye adına da çarpıcı olabilecek bir cümle vardı. Aynen aktarıyorum: "...Genç ordu mensupları demokratik değerlerle yetiştirildi. Rollerinin iç politikaya müdahale değil, savaşa hazırlanmak olduğunun farkındalar..."
Sevgili dostlar, "darbe planlarını, iç tehdit algılamasını" tartıştığımız şu günlerde "bizden önce bunları yaşayanlardan" gelen bu cümle çok anlamlı. Ordular "vatandaşlarını" iç tehdit olarak algılamadığı zaman "sorunlar aşılmaya" başlar. Peki ya "gerçekten ülke için tehdit olan iç unsurlar", onlarla kim mücadele edecek? Cevap çok açık ve net: "İç sivil unsurlar, anayasanın verdiği görev ve yetkilerle, iktidardaki siyasi partinin etkisinde kalmadan, bağımsız bir şekilde her türlü mücadeleyi yapabildiği zaman demokratikleşme-sivilleşme tamamlanmış demektir."

HABERTÜRK

YAZIYA YORUM KAT