1. HABERLER

  2. HABER

  3. Asker Kökenli Rektörlerin Mescid Hazımsızlığı
Asker Kökenli Rektörlerin Mescid Hazımsızlığı

Asker Kökenli Rektörlerin Mescid Hazımsızlığı

Asker kökenli olan iki üniversite rektörü de öğrencilerin ibadetlerini yapabilecekleri mescidlerin önünde duvar gibi duruyor.

06 Nisan 2012 Cuma 04:06A+A-

Türkiye’nin darbelerle hesaplaştığı bir dönemde, Türkiye’nin bazı üniversitelerinin hâlâ asker kökenli isimler tarafından yönetiliyor olması özgürlüklerin önünde ciddi engel olarak duruyor. Bu acı gerçeğin en bariz iki örneği Trakya ve Mersin Üniversitelerinde yaşanıyor. Asker kökenli olan iki üniversite rektörü de öğrencilerin ibadetlerini yapabilecekleri mescidlerin önünde duvar gibi duruyor. Aynı yıllarda GATA’da birlikte çalışan Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran ile Mersin Üniversitesi Rektörü Süha Aydın, şu anda birlikte üniversitelerdeki mescidlere karşı mücadele ediyorlar.

Hüseyin Kulaoğlu / Yeni Akit

Türkiye askeri darbelerle hesaplaşırken, özgürlük ortamları olması gereken üniversitelerden bazıları başında bulunan asker kökenli rektörlerin mescid alerjisine sahne oluyor. Asker kökenli olan Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran, üniversitesinde mescid karşıtlığıyla gündeme gelirken, Mersin Üniversitesi Rektörü Süha Aydın, üniversitede mescid açılmaması için elinden geleni ardına koymuyor.

Duran, Mescid Açan Dekanı Görevden Aldı

1990-1998 yıllarında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) farklı görevlerde çalışan ve 2004 yılından bu yana Trakya Üniversitesi’nde rektörlük görevinde bulunan Enver Duran, Trakya Üniversitesi’ne İlahiyat Fakültesi kurulması ve mescid açılmasını teklif eden üniversitenin Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hilmi İbar’ı görevden aldı. Prof. Dr. Hilmi İbar konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “İlahiyat Fakültesi açılması kararına destekte bulunduğum ve fakültede mescid açılmasına izin verdiğim için görevden alındım” demişti.
Öte yandan; 28 Şubat sürecinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) atılan dindar subayların fişlenmesine ve ordudan atılmasına ön ayak olan isimler arasında bulunan Enver Duran, Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne ilk olarak eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bir defa daha rektör olarak atadı.

Aydın, 350 Bin Metrekarelik Alanda Mescid Yapacak Yer Bulamadı

1998 yılında TSK’daki görevinden Tabip Kıdemli Albay rütbesiyle emekli olan Süha Aydın, 2006 yılından bu yana Mersin Üniversitesi Rektörlük görevinde bulunuyor. Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran ile Mersin Üniversitesi Rektörü Süha Aydın, aynı yıllarda GATA’da birlikte çalışmışlar ve şu anda birlikte üniversitelerdeki mescidlere karşı savaşıyorlar. Rektör Süha Aydın, 350 bin metrekarelik alanı bulunan üniversite de mescid talebinde bulunan öğrencilere yazdığı dilekçede, fiziksel imkansızlığı bahane ederek, öğrencilerin talebini reddetti.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum