1. HABERLER

  2. HABER

  3. Aşırı Sağcı Kışkırtmalar Irkçılığı Körüklüyor
Aşırı Sağcı Kışkırtmalar Irkçılığı Körüklüyor

Aşırı Sağcı Kışkırtmalar Irkçılığı Körüklüyor

Almanya'da STK'ların yaptığı araştırmaya göre, aşırı sağcı kışkırtmalar mültecileri ve mülteci yurtlarını hedef alan saldırıları teşvik ediyor.

24 Nisan 2015 Cuma 14:10A+A-

Almanya'da son dönemde mültecilere ve yabancılara karşı ırkçı saldırılarda artış olduğu bildirildi.

Mülteciler ve göçmenlerle ilgili çalışmalarıyla tanınan Amadeu Antonio Vakfı ve PRO Asyl gibi sivil toplum kuruluşlarının yaptığı araştırmalar, sosyal medya ve internet üzerinden yapılan aşırı sağcı kışkırtmaların, mültecileri ve mülteci yurtlarını hedef alan saldırıları teşvik ettiğini ortaya çıkardı.

PRO Asyl ve Amadeu Antonio Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre, geçen yıl 153 mülteci yurduna saldırı düzenlendi, 35 bina kundaklandı. Federal Suç Dairesi, 2012'de 24, 2013'te 58 mülteci yurdunun saldırıya uğradığını açıklamıştı.

Araştırmada, mültecilere yönelik saldırıların en yaygın olduğu eyaletler Berlin, Kuzey Ren Vestfalya ve Saksonya olarak sıralandı. Ülkedeki 16 eyaletten sadece Saarland ve Bremen'de mültecilere yönelik saldırı olmadı.

Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili ve İç Politika Sözcüsü Volker Beck, şiddet eğilimli kişilerin, mültecilere karşı ırkçı ve saldırgan tavır takınarak düşmanlığı kışkırttıkları, ülkedeki barış ortamını tehlikeye attıklarını ifade etti.

Almanya'nın yurt dışındaki imajı için değil, mültecilerin yaşam koşulları için endişe duyduğunu kaydeden Beck, "Evlerini terk etmek zorunda kalan bu insanlar, yardıma, dayanışmaya ve saldırılara karşı korunmaya ihtiyaç duyuyor" dedi.

Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi üyesi Ali Baş da yaptığı açıklamada, "Son zamanlardaki gelişmeler beni endişelendiriyor. Bu olaylar, bana 90'lı yıllarda Batı ve Doğu Almanya'da mültecilere düzenlenen saldırıları hatırlatıyor" ifadesini kullandı.

Soruna çözüm bulunması için halkın mültecilere bakış açısının değişmesi gerektiğini savunan Baş, "Mültecilerin çoğu normal bir gündelik hayat istiyor. Okula ya da işe gitmek, güvenli bir hayat sürmek istiyorlar. Almanya'nın da bu insanlara yardım imkanı sunmak için yardımcı olması gerekiyor" dedi.

Mültecilere iş imkanları sunarak hayatlarına farklılık katmanın önemli bir yaklaşım olduğunu kaydeden Baş, "Saldırılarda gün geçtikçe artış görüyor. Camilere ve sinagoglara yapılan saldırılardaki artışı da dikkate alırsak endişe etmeliyiz. Maalesef bu sorunlar, bizi gelecek yıllarda da meşgul edecek" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT