1. HABERLER

  2. HABER

  3. Arınç: Rotamızı Hemen MHP'ye Çeviririz
Arınç: Rotamızı Hemen MHP'ye Çeviririz

Arınç: Rotamızı Hemen MHP'ye Çeviririz

Başbakan Yardımcısı Arınç, CHP ile hükümet kurulamaması durumunda, “Rotamızı hemen MHP'ye çeviririz” dedi; “Çözüm süreci çok antipatik geliyorsa bazı insanlara, ona başka bir isim koyabiliriz" diye konuştu.

04 Ağustos 2015 Salı 05:47A+A-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, NTV’ye yaptığı açıklamada çözüm süreci ve koalisyon görüşmelerine değindi. Arınç, CHP ile hükümet kurulamaması durumunda “Rotamızı hemen MHP'ye çeviririz” açıklamasında bulundu ve “Çözüm sürecini ismi dâhil, yöntemleriyle varacağı noktayla yeni baştan ele almaya mecburuz. Çözüm Süreci eğer çok antipatik geliyorsa bazı insanlara, ona başka bir isim koyabiliriz, " dedi.

"Bahçeli memleketi zor durumda bırakmak istemez"

Arınç, "Şu anda biz hangi partiyle koalisyon kuracaksak kuralım Çözüm Süreci masanın üzerinde olacaktır ama ismi dâhil, yöntemleriyle, yönüyle, varacağı noktayla işi yeni baştan ele almaya mecburuz" dedi.

Dışarıdan destekli bir azınlık hükümetinin anayasal model olduğunu, eleştirilecek bir tarafının bulunmadığını ama bunu AK Parti'nin isteyip istemeyeceğini bilmediğini belirten Arınç, "Benim tercihim daha güçlü bir koalisyon hükümeti kurulmasıdır" ifadesini kullandı.

"Çözüm Süreci'nde gelinen noktaya bakıldığında, MHP ile koalisyon seçenek olarak ortaya çıktı mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi;

"Şüphesiz, zaten CHP de 'MHP ile görüşmeler yapılabilir, önemli olan hükümetin kurulması' diyor. MHP de 'bizim düşüncemize göre CHP ile kursanız daha iyi olur' diyor. İnsani ve kabul edilebilecek davranışlar bunlar. CHP ile kurulmazsa MHP ile kurulabilir mi derseniz. Benim yıllardan beri Bahçeli'ye karşı tatmin olduğum tek şey, memleketi zor durumda bırakmak istemez, devletini, kilitleri açıcı, milletini önceleyen pek çok davranışları olmuştur. Demokrasinin önünün kesilmesini arzu etmez, çözüm bulabilecek. Eski cumhurbaşkanlığı, meclis başkanlığı seçimi olsun hepsinde sorun çıkarmadan demokratik tavır içerisinde meseleyi çözmek gibi bir başarıya sahiptir. Muhalefete odaklanmış bir partinin hükümet ortağı olmak istemeyeceğini baştan kabul edebilirim. Ama 'bana ihtiyaç var' dediği anda Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak isteyebilir, müzakereler kısa bir sürede yapılıp olumlu da sonuçlanabilir."

“Rotamızı hemen MHP'ye çeviririz.”

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Şu anda yürüyen CHP ile müzakeredir ve olumlu bir noktaya gelmiştir. Olumsuz görünebilen noktalarında Sayın Kılıçdaroğlu'nun katkısıyla anlayışla çözülebileceğini düşünüyorum. Ama diyelim ki o gün geldi Kılıçdaroğlu, 'kusura bakmayın biz hükümet kurmayacağız' dedi rotamızı hemen MHP'ye çeviririz. Eğer anlayış çerçevesinde buluşabilirsek hükümet kurabiliriz diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Arınç, "MHP ile oturduğunuz masada, yine Çözüm Süreci olacak mı?" sorusu üzerine ise şunu söyledi;

"Çözüm Süreci eğer çok antipatik geliyorsa bazı insanlara, ona başka bir isim koyabiliriz, koymamız da lazım. Çünkü Çözüm Sürecini istismar eden HDP ve PKK oldu, istismar edilmiş bir şeyi de kullanmaya gerek yok"

“Bu sözlerin tevili mümkün değil”

Başbakan Davutoğlu'nun, PKK’nın silah ve şiddete dayalı eylemlerini sona erdirmesi konusunda HDP'nin aktif olmasını istediğini dile getiren Arınç, ancak görüşmeden hemen sonra, eş genel başkanlarından birinin "Biz sırtımızı PYD'ye yasladık" diye açıklama yaptığını söyledi;

"Bu sözlerin tevili mümkün değil. PKK'nın üstlendiği bir olayda insanlar hayatını kaybediyor. 'Ey PKK, bırak bu silahı, bunları yapma, bu alçaklıktır, bu insanlara karşı sen niye bu katliamı yapıyorsun' diyemiyor. Nötr kelimeler kullanıyor. Bu nedir? ‘Bizim onlarla organik bağımız var, biz onlara kötü bir şey söyleyemeyiz’ demektir"

"Sinsi biçimde kullandılar"

Çözüm Süreci'nin bölgede sosyal hayata olumlu katkılarını anlatan Arınç, "Fakat onlar bunu yeniden güçlenmek, silahlanmak, serhildan için fırsat kollamak, devrimci halk ayaklanması için uygun ortamı bulmak amacıyla sinsi bir biçimde kullandılar" dedi.

O zamanki düşüncelerinin "terör örgütü eylem yapmadıkça biz de operasyon yapmayacağız" şeklinde olduğunu aktaran Arınç, "ama onlar bu süreci tamamen ileriye bir hazırlık ve hükümeti en zayıf anında vurmak üzere bir operasyon olarak düşündüler" ifadelerini kullandı.

Kaynak: NTV

HABERE YORUM KAT