1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Aras Kargo’dan Evlere Şenlik Açıklama
Aras Kargo’dan Evlere Şenlik Açıklama

Aras Kargo’dan Evlere Şenlik Açıklama

Evrim Aras, firmalarının prensibi gereği başörtülü çalıştıramadıklarını söyleyen 4 yetkili personelini “işe yeni başlamış ve şirket politikalarını bilmeyen kişiler” olarak göstermeye çalışarak, resmen yalana başvurdu.

30 Temmuz 2012 Pazartesi 06:15A+A-

ARAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, firmalarının prensibi gereği başörtülü çalıştıramadıklarını söyleyen 4 yetkili personelini “işe yeni başlamış ve şirket politikalarını bilmeyen kişiler” olarak göstermeye çalışarak, resmen yalana başvurdu.

ARAS Kargo Kayseri Bölge Müdürlüğü’ne iş başvurusunda bulunan bir bayan, başörtülü olduğu gerekçesiyle reddedilmiş; Akit’in konuyla ilgili olarak görüştüğü firma bölge müdürlüğü ve genel müdürlük yetkilileri “prensipleri gereği türbanlıları işe almadıklarını” söylemişler; gazete de bunları haberleştirmişti.

İşte O Skandal Açıklama:

ARAS Kargo Genel Müdürlüğü, Akit’in, haberi üzerine yaptığı açıklamada, başörtülülere iş vermediklerini ve bunun firmanın genel bir prensibi olduğunu söyleyen personeli suçladı. Açıklamada, “başörtülü çalıştırmadıklarını söyleyen” personel, “işe yeni başlayanlar ve politikamızı tam olarak bilmeyenler” olarak nitelendirilerek, verdikleri bilgilerin hatalı olduğu izlenimi oluşturulmaya çalışıldı.

Yasağı Teyit Eden Personel Hakkında İşlem Yapacak!

Açıklamada aynen şöyle denildi: “Haberde bahsi geçen konu, görüşü alınan personellerimizin Aras Kargo ailesine yeni katılması, insan kaynakları politikalarımıza tam anlamıyla hakim olmamaları, kurum sözcülüğünü yapabilecek yetki ve yetkinliğe sahip bulunmamalarına rağmen inisiyatif alarak kişisel görüşlerini ifade etmelerinden kaynaklanmıştır. Bu personellerimiz hakkında da gerekli işlemler yapılacaktır.”

Holding Başkanı’ndan Evlere Şenlik Cevaplar

Bunun üzerin ARAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras’a, yazılı olarak bazı sorular yönelttik. Holding Başkanı, biri hariç diğer sorularımıza açıklamalarında olduğu gibi cevaplar verdi. “Madem öyle başörtülü kaç çalışanınız var” şeklindeki sorumuzu ise cevapsız bıraktı. ARAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras’ın diğer sorularımıza verdiği kaçamak cevaplar şöyle:

Başörtüsü Gerekçesiyle Reddettiklerini Doğruladı

AKİT: 26 Temmuz Perşembe günü öğleden önce Kayseri Bölge Müdürlüğünüzde, Yozgat’tan gelerek iş başvurusunda bulunan bayan, başörtüsü gerekçe gösterilerek reddedilmiş midir, reddedilmemiş midir?

ARAS: Kurum politikalarımız arasında bu tür bir prensip yoktur. Kayseri’deki ilgili personelimizin neye istinaden bu yaklaşımda bulunduğuna dair araştırmamız devam etmektedir.

O AÇIKLAMALAR

Kurum Görüşünü Yansıtmıyor

AKİT: Yetkilileriniz bu bayana ve daha sonra görüştüğümüzde bize “Prensiplerimiz gereği başörtülü çalıştıramıyoruz” dememişler midir? Bunu inkar mı ediyorsunuz?

ARAS: Kurum politikalarımız arasında böyle bir prensibimiz yoktur. Aksi yönde bulunulan beyanlar kurum görüşümüzü yansıtmamaktadır.

AKİT: Yani asla böyle bir prensibiniz yok, öyle mi?

ARAS: Hayır böyle bir prensibimiz yoktur.

4 Ayrı Yetkilinizin Hepsi De Bunu Uydurdu Mu?

AKİT: Böyle bir prensibiniz yok ise, Bölge ve Genel Müdürlüğünüzde 4 ayrı yetkili bunu nasıl söyleyebiliyor? Uydurmuşlar mıdır? Bu 4 yetkili başörtülü düşmanı mıdır? Firmanız politikasına kendi şahsi görüşlerini mi katmaktadır?

ARAS: Bu görüşler şirket politikamızı yansıtmamaktadır. Görüşlerin sahipleriyle ilgili gerekli işlemler kararlılıkla takip edilmektedir.

Madem Öyle ‘Kaç Başörtülü Çalışanınız Var’a Cevap Yok

AKİT: “Firmamızın böyle bir prensibi yok, bu konuştuğunuz personelin varsayımı” diyorsunuz. Madem öyle, toplam personel sayınız nedir ve bu personelleriniz içinde kaçı başörtülüdür? Bunların pozisyonları nelerdir?

(ARAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, bu sorumuza ise herhangi bir cevap vermedi.)

“28 Şubat’ı Sivil Uzantılar Sürdürüyor”

Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Serdar Bülent Yılmaz, başörtüsü ayrımcılığı yapan Aras Kargo’ya sert tepki göstererek, “28 Şubat devlet uygulamaları açısından bitti ama hâlâ 28 Şubat’ın sivil uzantıları 28 Şubat politikalarını sürdürmeye devam ediyor. Aras Kargo da bu örneklerden bir tanesidir. Dindar bir halkın paralarıyla edindikleri servetleri dindar halkı dışlamak için kullanıyor. Bu hususta toplumun duyarlı olması gerekiyor. Bu tür ayrımcı politikalar uygulayan firmalar tercih edilmemek suretiyle cezalandırılmalıdır” dedi.

8 Bin Çalışandan 1’i Bile Başörtülü Değil Mi?

Sektöründe “öncü” olmakla övünen ARAS Kargo’nun yaklaşık 8 bin çalışanı bulunuyor. ARAS Kargo’nun bağlı bulunduğu ARAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı’nın, bir taraftan “Böyle bir prensibimiz yok” derken, diğer taraftan “kaç başörtülü çalışanları olduğu” sorusuna cevap verememesi, bu 8 bin personel arasında tek bir başörtülünün olmadığını akla getiriyor.

“Firmamızın Prensibi Gereği Türbanlı Çalıştırmıyoruz”

ARAS Kargo’da son olarak önceki gün Kayseri Bölge Müdürlüğü’nde iş başvurusunda bulunan bir bayan, başörtülü olduğu gerekçesiyle reddedildi. Akit’in görüştüğü ARAS Kargo Kayseri Bölge Müdürlüğü yetkilileri olayı doğrularken, aynen şunları söylediler: “Burası bir bölge müdürlüğü. Genel Müdürlüğün prensibi böyle. Türbanlı çalıştırmıyoruz. Bizim elimizden gelen bir şey yok. Üzülerek reddettik…”

Genel Müdürlük Yetkilileri de Şunları Söylemişlerdi

Akit bunun üzerine ARAS Kargo Genel Müdürlüğü yetkilileri ile de görüştü. İnsan Kaynakları, Özlük İşleri ve Kurumsal İletişim yetkilileri, bu çağdışı prensibi hatırlatarak, şunları söylediler: “Firmamızın prensibi gereği türbanlı çalıştıramıyoruz. Gelen başvuruları nazikçe reddediyoruz. Kişi başını açmayı taahhüt ederse, iş başvurusunu değerlendirmeye alıyoruz.”

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum