1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Araplardan “Teşekkürler Türkiye” Festivali
Araplardan “Teşekkürler Türkiye” Festivali

Araplardan “Teşekkürler Türkiye” Festivali

Türkiye'deki siyasetçi ve medya aktivisti Araplar, Türkiye'nin Arap ülkeleriyle olan tarihi ilişkileri ve muhacirlere yönelik politikaları dolayısıyla "Teşekkürler Türkiye" adı altında bir festival düzenledi.

26 Nisan 2016 Salı 18:54A+A-

Arap Akademisyenler Birliği, En-Nahda El-Yemeniyye El Türkiyye kurumu ve Aden Press’in Türkiye'ye teşekkür etmek için düzenledikleri "Teşekkürler Türkiye" festivali, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinliği İslam dünyasından önemli temsilciler katıldı. Yusuf el-Karadavi, Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal gibi isimlerin katıldığı festival, Sinan Erdem Spor Kompleksinde 3 gün boyunca sürdü.

Festivale Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi’nin gözyaşları içinde yaptığı konuşma damga vurdu. "Türkiye ümmetin sığındığı tek güvenli liman. Bu nedenle Türkiye bizim teşekkürümüzden daha büyük." diyen Karadavi’nin konuşmasından bir kesit:

Meşal: Erdoğan'ın Kahramanlığı Unutulur Mu?

Festivalin önemli konuklarından Filistin Hamas lideri Halid Meşal ise “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu yıllardır bizim kurtuluş mücadelemize destek oluyor. Biz onların Filistin için yaptıklarını hiç unutmuyoruz ve insanlarımıza sürekli hatırlatıyoruz. Erdoğan'ın Davos'taki kahramanlığı hiç unutulur mu? Hiç kimse Mavi Marmara ve şehitlerini unutabilir mi? Onlar Gazze'nin özgürlüğü için kanlarını Filistin topraklarına döktüler. Türk halkı çok büyük bir halk, Şimdiye kadar onlar bizim arkamızda durdu. Türkiye'nin Gazze'de yaptırdığı imar projeleri bize hayat veriyor. Sizin bizler için yaptıklarınızı saymaya bu sahne ve bu konuşma yetmez. O yüzden sizlere ağız dolusu teşekkür ediyorum. Buradan bir müjde vermek istiyorum. Batı Şeria ve Gazze'deki mücahitler artık birleşiyorlar ve tek çatı altında işgalci İsrail güçlerine karşı mücadele edecekler. Size onların selamını getirdim” şeklinde konuştu.

“Ümmetin Mazlumları Bize Yeter”

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Sinan Erdem Spor Salonunda Arap ülkelerinden çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen "Teşekkürler Türkiye" programındaki konuşmasında, muhacire sahip çıkmanın, ensarlık görevi olduğunu dile getirerek, "Suriye'den gelen 3 milyon, Irak'tan gelen 200 bin kardeşimize sahip çıkmak bizim ensarlık görevimizdir. Dünyanın neresinde bir mazlum, mağdur varsa onun yanında yer almak bizim ahlaki görevimizdir" diye konuştu.

 “Varsınlar Bizi Kınasınlar”

Akdoğan, dünyanın da İslam dünyasının da bir liderlik sorunu yaşadığını belirterek, "Türkiye, ortaya liderlik koydukça mazlumlar tarafından çok seviliyor ama düşmanları da artıyor. Sizi herkes sevsin olmuyor, birileri çok seviyor ama birileri de rahatsız oluyor. Mazlumlar sizi sevecek, zalimler sizden hoşlanmayacak. Varsınlar kınayanlar kınasın, varsınlar Suriye'de katile 'Katil' dediğimiz için bizi kınasınlar. Varsınlar Mısır'da darbeyi eleştirdiğimiz için bizi kınasınlar. Varsınlar Gazze'de, Filistin'de İsrail'in zulmünü eleştirdiğimiz için bizi kınasınlar. Varsınlar 'Dünya 5'ten büyüktür' dediğimiz için, 'One minute' dediğimiz için, 'Rabia' dediğimiz için bizi kınasınlar. Ümmetin yetimleri bize yeter, ümmetin mazlumları bize yeter" diye konuştu.

Teşekkürler

Üç gün süren etkinliğin son gününde Arap misafirler ümmetin mazlumlarına sahip çıkan Türkiye’ye minnettarlıklarını belirtmek için spor salonu önünde yan yana gelerek “Teşekkürler” yazdılar.

Son gün AK Parti milletvekili Yasin Aktay’ın da Arapça bir konuşma yaptığı ve “Ahi Ente Hurrun” adlı ezgiden bir kesit seslendirdiği etkinlikte gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak da söz aldı.

Çocukların çeşitli gösterilerinin yanı sıra birçok ülkeden gelen Arap sanatçılar ezgiler seslendirdiler, şairler de şiirlerini okudu. Türkiye’ye teşekkür etmek amacıyla bir operetin de seslendirildiği etkinliği başta Suriyeli ve Mısırlı olmak üzere Türkiye’de yaşayan çok sayıda Arap izledi. Türkiyeli vatandaşlardan da izleyicilerin olduğu etkinlikte Mısır’da hapishanelerde bulunan Rabia direnişçileri için mizansenler hazırlandı ve sık sık “Yalla İrhal Ya Beşşar” ve “Yesqut Yesqut Hukmul Asker” sloganları atıldı.

Mehmet Ali Aslan da Katıldı

Etkinlikte Mehmet Ali Aslan da Esma Biltaci’ye ithafen bestelediği Arapça ve Türkçe eserleri seslendirdi. Aslan, izleyicilere yönelik Arapça hitabında “Siz geldiniz ellerimiz kenetlendi ve gönüllerimiz, evlerimiz çiçeklendi!” diyerek Suriye ve Mısır’da devam eden direnişi ve ümmetin dayanışmasını selamladı.

tesekkur-20160426-02.jpg

tesekkur-20160426-03.jpg

tesekkur-20160426-04.jpg

tesekkur-20160426-05.jpg

tesekkur-20160426-06.jpg

tesekkur-20160426-01.jpg

tesekur-9.jpg

tesekur-10.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum