1. HABERLER

  2. HABER

  3. Arapça da Yabancı Dil Olarak Okutulacak
Arapça da Yabancı Dil Olarak Okutulacak

Arapça da Yabancı Dil Olarak Okutulacak

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, “Arapça dersinin öğretim programına kabul edilmesinin; Türkçe, fen ve teknoloji derslerinin ders saatleriyle ilgisi bulunmamaktadır...

06 Nisan 2012 Cuma 04:15A+A-

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, “Arapça dersinin öğretim programına kabul edilmesinin; Türkçe, fen ve teknoloji derslerinin ders saatleriyle ilgisi bulunmamaktadır... Arapça, ülkemiz örgün eğitim kurumlarında eğitim öğretimi yapılan dokuz dil arasında yer almaktadır...

Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında Arapça alanında 11 öğretmene ihtiyaç var” dedi. TBMM- Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Arapça dersinin öğretim programına kabul edilmesinin; Türkçe, fen ve teknoloji derslerinin ders saatleriyle ilgisinin bulunmadığını bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger’in soru önergesini cevaplayan Dinçer, tüm yabancı dil öğretim programlarının hem seçmeli hem de zorunlu ders olarak okutulabildiğini belirtti.

Dinçer, “Yabancı dil olarak Arapça dersi öğretim programının kabul edilmesi çizelgeye yeni bir dersin eklenmesi şeklinde olmayıp, mevcut yabancı dil çeşitliliğinin arttırılması ve öğrencilere alternatif sunma şeklindedir. Türkçe, fen ve teknoloji derslerinin ders saatleriyle ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

Dinçer, örgün eğitim kurumlarında Arapça eğitim-öğretim yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının, belirtilen gerekçeler ve bu dilin öğretimine duyulan talepler göz önünde bulundurularak alındığını bildirdi.

ARAPÇA 9 DİL ARASINDA

Arapça’nın; siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin çok yoğun bulunduğu ülkelerin dili olduğunu ifade eden Dinçer, “Bu nedenle söz konusu yabancı dil, ülkemiz örgün eğitim kurumlarında eğitim öğretimi yapılan dokuz dil arasında yer almaktadır” dedi. Dinçer, Arapça alanı öğretmenliğine Arapça öğretmenliği mezunları ile pedagojik formasyon programını tamamlayan Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarının başvuru haklarının bulunduğunu, KPSS’de alınan puan üstünlüğü sırasına göre atandıklarını bildirdi. Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında Arapça alanında 11 öğretmene ihtiyaç olduğunu dile getiren Dinçer, şunları kaydetti: “632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile toplam 62 bin 90 sözleşmeli öğretmenin kendi kurumunda kadrolu öğretmenliğe atamaları gerçekleştirilmiş olup sözleşmeli öğretmen istihdamına son verilmiştir. Bu nedenle bu bölümlerden mezun olanlar Arapça derslerinin okutulduğu eğitim kurumlarındaki Arapça öğretmeni ihtiyacı çerçevesinde sadece kadrolu öğretmenliğe başvuruda bulunabileceklerdir. 2010 ve 2011 KPSS’ye katılmış 364’ü Arapça alanında olmak üzere toplam 247 bin 543 potansiyel öğretmen adayı bulunmaktadır.

İngilizce, Fransızca, Rusça gibi diller yanında yabancı dil olarak Arapça dersinin de örgün eğitim kurumlarında okutulması, Bakanlar Kurulu’nun 8 Nisan 2010 tarihinde aldığı kararın bir gereğidir.

Birleşmiş Milletler tarafından kullanılan 6 resmi dil içerisinde olan Arapça, Bakanlar Kurulu Kararı ile en son kabul edilen yabancı dil öğretim programıdır. Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen 9 yabancı dilin öğretim programlarından bir kısmı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca kabul edilmiş, bir kısmının ise inceleme ve değerlendirme süreci devam etmektedir.”

HABERE YORUM KAT