1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Arap Gözlemcileri Humus'ta 'Protesto' Karşıladı
Arap Gözlemcileri Humusta Protesto Karşıladı

Arap Gözlemcileri Humus'ta 'Protesto' Karşıladı

Suriye'ye giden Arap Birliği gözlemcileri bugün son günlerde şiddet olaylarının iyice yoğunlaştığı Humus kentinde çalışmalarına başlarken, kentte binlerce kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi.

27 Aralık 2011 Salı 19:21A+A-

Muhalif örgütler protesto katılımı 20 ya da 30 bin olarak ifade ediyor, ancak bu rakamları bağımsız kaynaklardan doğrulamak mümkün değil.

Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi, eylemcilerin sayısını 70 bin olarak duyurdu ve son günlerde tankların kullanıldığı çatışmalara sahne olan Halidiye semtinde toplandığını bildirdi.

Güvenlik kuvvetlerinin kent merkezine doğru yürüyen eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı haber veriliyor.

Gözlemcilerin bu eylemden haberdar olup olmadığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Heyet Humus sokaklarında

Suriye'nin El Dünya televizyonu, heyetin kentte ilk olarak vali ile görüştüğünü, nerelere gitmek istediklerini yetkililere aktardığını duyurdu.

Youtube'a muhaliflerce yüklenen görüntülerde fosforlu turuncu yelekli bir grup gözlemcinin sakin görünen sokaklarda yürüdüğü, çevrelerini saran 15-20 kadar sivilin ise onlara kentteki şiddet konusunda şikayetlerini anlattığı görülüyor.

Aralarından biri 'uluslararası koruma istiyoruz' derken, bir diğeri 'gözaltına alınanlar geri verilsin' diyor.

Beşer kişilik gruplara bölüneceği söylenen gözlemcilerin kentte incelemelerini yarın da sürdüreceği bildiriliyor.

Muhalif eylemciler, hükümetin gözlemcileri sadece hayatın normal göründüğü yerlere götürüp göz boyama girişimlerinde bulunmasından, Arap Birliği gözlemcilerinin de buna kanmasından endişe duyduklarını söylüyor.

Ajanslar, bazı muhaliflerin kentteki yön tabelalarının değiştirildiği iddialarını aktarıyor.

Tanklar çekiliyor

Şam yönetimi Arap Birliği barış planını kabul ederken, tanklarını kentlerden çekeceği vaadinde bulunmuştu.

Sabah saatlerinden bu yana Humus kentindeki hükümet güçlerine ait tankların geri çekilmekte olduğu haberleri alınıyor. Muhalifler dün kentte 30 kişinin daha öldürüldüğünü söylüyordu.

Humus'taki bir muhalif son iki gündür şiddetli çatışmalara sahne olan Baba Amr mahallesinden en az 6 tankın ayrıldığını söyledi.

Muhammed Salih adlı muhalif, "Benim evim Baba Amr'ın doğu girişinde. Sabah 8 zivarında en az 6 tankın mahalleden ayrıldığını gördüm. Burada başka tank kaldı mı, bilmiyorum." dedi.

Reuters haber ajansına göreyse, kimi görgü tanıkları, Baba Amr mahallesinde daha birçok tank kaldığını ve bunların Suriye askerlerince saklandığını söylediler. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden Rami Abdülrahman, bugün Humus'tan en az 11 tankın geri çekildiğini, ancak geride daha birçok tank kaldığını ve ordusunun bu tankları hükümet binaları içine gizlediğini belirtti.

Muhalifler Hama ve Dera'da da daha önce tankların çekildiğini, ancak ardından bu kentlere yeniden döndüklerini hatırlatıyor.

BBC 

 

HABERE YORUM KAT