1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Arap Birliği'nden Esad'a 24 Saatlik Ültimatom
Arap Birliğinden Esada 24 Saatlik Ültimatom

Arap Birliği'nden Esad'a 24 Saatlik Ültimatom

Arap Birliği, Beşar Esad hükümetine 24 saat içinde bir gözlemci heyetinin Suriye'ye girmesine izin verdiğini açıklamazsa, yaptırımlarla karşılabileceği uyarısında bulundu.

25 Kasım 2011 Cuma 01:38A+A-

Kahire'de bir araya gelen Arap Birliği dışişleri bakanları, Suriye'den hayır yanıtının gelmesi durumunda, Birliğin ekonomik yaptırımları cumartesi oylamaya sunacağını açıkladı.

Olası yaptırımlar arasında, Suriye'ye uçak seferlerinin askıya alınması ve ülkenin mal varlığının dondurulması gibi önlemler sayılıyor.

Rastan civarında ordu kontrolü

Öte yandan Suriye ordusuna ait tankların, Rastan kenti yakınlarında yürüttüğü operasyonda Şam-Halep otoyolunun önemli bir kısmının kontrolünü geri aldığı bildirildi.

Söz konusu bölge, Ekim ayı sonlarında Beşar Esad'a sadık ordu güçleriyle, askeriyeden ayrılıp isyancılara katılanlar arasında çatışmalara sahne olmuştu.

Bölgedeki eylemcilerin bildirdiğine göre operasyonda yaklaşık 50 tank ve zırhlı araç kullanıldı.

Arap Birliği'nin arabuluculuk çabası

Bu ay başında ortaya konulan Arap Birliği planı Suriye yönetiminden, tankların sokaklardan geri çekilmesini, protestoculara saldırıların durdurulmasını ve iki hafta içinde muhalefetle diyaloga girilmesini istiyordu.

Birlik ayrıca ülkede yaşananların araştırılması için 500 bağımsız gözlemcinin Suriye'de görevlendirilmesini talep etmişti.

Suriye, Arap Birliği'nin gözlemci gönderme teklifine sıcak yaklaşsa da girişimin kapsamında değişiklik istemişti.

Arap Birliği ise "barış planında" değişiklik yapılması teklifini geri çevirmişti.

BBC 

HABERE YORUM KAT