1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Arap Birliği, Suriye'nin Üyeliğini Askıya Aldı
Arap Birliği, Suriyenin Üyeliğini Askıya Aldı

Arap Birliği, Suriye'nin Üyeliğini Askıya Aldı

Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Arap Birliği, şiddet olaylarından dolayı Suriye'nin üyeliğini askıya aldı.

12 Kasım 2011 Cumartesi 16:19A+A-

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım, Arap Birliği'nin Suriye'ye karşı ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulayacağını belirtti.

Casım, Arap ülkelerine çağrıda bulunarak Suriye'deki elçilerini çekmelerini de istedi.

Suriye ordusunun sivilleri öldürmeye son vermesini isteyen Casım, "Suriye'nin üyeliği 16 Kasım tarihi itibariyle askıya alınmıştır. Suriye'deki tüm muhalif partilerin temsilcilerini Arap Birliği merkezinde toplantı yapmaya ve geçiş döneminde birlik olmaya çağırıyoruz" dedi.

Arap Birliği dışişleri bakanları Suriye'deki şiddet olaylarını görüşmek, Arap Çalışma Planı'nın Suriye yönetimi tarafından uygulanmasını sağlamak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de toplandı.

Toplantıda, Arap Birliği dönem ve Suriye Komisyonu Başkanlığı'nı yürüten Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım başkanlık ederken, Suriye, Büyükelçi Yusuf Ahmed başkanlığındaki bir heyet ile temsil edildi.

Arap Birliği'nin Suriye'le ilgili içerisinde yaptırımın da bulunduğu kararları almasına Lübnan, Yemen ve Cezayir karşı çıkıyordu.

Arap Birliği'nin Suriye'yle ilgili olağanüstü toplanmasına öncülük eden Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye ülkeler ise Suriye'ye yaptırım uygulanmasını savunuyordu.

MUHALİFLER GÖSTERİ YAPTI

Günlerdir Arap Birliği önünde kamp kuran Suriyeli muhaliflere Bahreyn, Yemen ve Mısırlı muhaliflerden de destek var. Arap Birliği önünde gösteri yapan onlarca muhalif, Suriye'nin Arap Birliği üyeliğinin askıya alınmasını talep ediyordu. Muhalifler, Beşşar Esad'ın iktidardan uzaklaştırılarak yargılanmasını istedi.

Suriye, geçtiğimiz hafta Arap Birliği'nin barış planını kabul etmesine rağmen Kurban Bayramı'nda da şiddet sürmüştü. Humus şehrini kuşatan askerler, çoğu bu şehirde olmak üzere Kasım ayında 250'den fazla sivili öldürdü. BM'nin tahminlerine göre Suriye'de rejim karşıtı gösterilerin başladığı Mart ayından bu yana 3 bin 500 kişi öldürüldü.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum