1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Arap Basını Yerel Seçimleri Nasıl Gördü?
Arap Basını Yerel Seçimleri Nasıl Gördü?

Arap Basını Yerel Seçimleri Nasıl Gördü?

Arap basını genel olarak sonuçları Erdoğan'ı rahatlatan seçim zaferi üzerinden görürken, cunta yönetiminin Mısır’ı ve Körfez medyası seçimlerdeki can kayıplarını ve usulsüzlük iddialarını ön plana çıkardı.

31 Mart 2014 Pazartesi 11:45A+A-

Londra'da Arapça yayınlanan Lübnan merkezli El Hayat gazetesi 'Erdoğan'ın rahat seçim zaferi' başlığını attı. Erdoğan'ın seçimleri kazandığını ilan ettiği balkon konuşmasında muhaliflerine intikam tehdidinde bulunduğunu belirtti.

Suudi Arabistan sermayeli Şarkulevsat gazetesi ise sürmanşetten verdiği haberinde "Erdoğan'ın muhalifleri 'Osmanlı tokadını' yedi" başlığını kullandı. Seçimlerin yerel seçim olmasına rağmen had safhaya çıkan kutuplaşma sebebiyle bir tür referandum havası içinde geçtiğini kaydetti.

Filistinli ünlü gazeteci Abdulbari Atwan'ın yayın yönetmenliğini yaptığı Reyülyevm gazetesi ise haberi 'Erdoğan'ın partisi geleceğini belirleyecek seçimlerde birinci oldu' başlığıyla duyurdu. Gazete ayrıca Hamas hareketi yönetimi yetkilisi Filistinli milletvekili Meryem Salih'in yaptığı 'AKP'nin birinci olması bölgedeki tüm kötü niyetli araçlara ağır ölçekli bir darbedir' açıklamasına yer verdi.

Körfez Medyasının Tavrı

Katar dışındaki Körfez medyası ise Erdoğan'ın seçim zaferinden çok, seçimlerdeki can kayıplarına yoğunlaştı. 

Suudi Arabistan'ın Cezire gazetesi 'Türkiye'deki çatışmalarda 8 ölü' manşetini kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Beyan 'Erdoğan seçimleri kazandığını açıkladı. Belediye seçimleri kana bulandı' başlığını kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi İttihat'ın farklı haberlerinde kullandığı başlıkları şöyleydi:  'Erdoğan'ın partisi sonuçlarda önde. Kanlı çatışmalarda 8 ölü. 8000 AKP üyesi muhalefete geçti. Muhalif lider Devlet Bahçeli: Erdoğan Türkiye'yi ateşe attı.'

Katar El Arap gazetesi ise 'Erdoğan’dan rakiplerine Osmanlı tokadı' başlığını kullandı.

Bahreyn Vasat gazetesi, "Erdoğan seçimlerde zaferini ilan etti ve rakiplerine ‘bedel ödeyecekleri’ tehdidinde bulundu" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın Rabia İşareti Mısır Basınında

Mısır gazetelerinde de benzeri bir yaklaşım söz konusuydu. Darbeyi destekleyen gazeteler AKP'nin seçim başarısından çok usulsüzlük iddialarına ve seçim sırasında yaşanan ölümleri ilk sayfalarına taşıdı ve Erdoğan'ın balkon konuşmasındaki 'Rabia' işaretine dikkat çekti.

Yarı resmi Ehram gazetesi 'Türkiye yerel seçimlerinde 9 ölü ve binlerce sahte pusula' başlığını tercih etti. Şuruk gazetesi 'Erdoğan AKP’nin yerel seçimleri kazandığını ilan etti' başlığıyla yetindi.  

Darbe karşıtı tavrı ve Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen Mısriyyun gazetesi ise 'Erdoğan seçimleri kazanması akabinde Mısır’a güçlü mesaj verdi' başlığını kullandı.

Yolsuzluk İddiaları, Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Balkon Konuşması

Hizbullah'a yakın Lübnan Sefir gazetesi ise 'Belediye seçimleri Erdoğan’a dokunulmazlık verdi' başlığıyla yayınladığı analizde Başbakan Erdoğan'ın rakiplerine karşı net bir zafer kazandığını belirtti.

Bir başka Lübnan gazetesi Nehar 'Erdoğan'ın zaferi kendisini cumhurbaşkanlığına götürebilir' başlığını kullandı.  

Ürdün'de yayınlanan ve Ürdün'deki Müslüman Kardeşler'in yayın organı olan Sebil gazetesi ise seçim sonuçlarını Erdoğan'ın balkon konuşmasındaki açıklaması üzerinden gördü. Haberin başlığı ise şöyle: ‘Erdoğan: Seçimleri kazanmamız Filistin, Mısır ve Suriye halkının zaferidir'.

(Kaynak: Al Jazeera Turk)

HABERE YORUM KAT