1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. “Arakanlılara ‘Etnik Temizlik’ Uygulanıyor”
“Arakanlılara ‘Etnik Temizlik’ Uygulanıyor”

“Arakanlılara ‘Etnik Temizlik’ Uygulanıyor”

Birleşmiş Milletler yetkilisi, Myanmarlı askerlerin Bangladeş’e göç ettirmek için Arakanlı müslümanların erkeklerini katlettiğini, kadınlarına da tecavüz ettiğini söyledi.

26 Kasım 2016 Cumartesi 11:56A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisi John Mckissick, Myanmar’ın Arakanlı müslümanlara “etnik temizlik” uyguladığını dile getirdi.

Bangladeş’e iltica eden binlerce Arakanlı müslümanda işkence ve tecavüz vakalarına tanıklık ettiklerini anlatan Mckissick, göç eden Arakanlıların sayısının 30 bine yaklaştığını söyledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Bangladeş’in sınır bölgesindeki Cox’s Bazar kentinde görev yapan Mckissick, BBC’ye verdiği demeçte, askerlerin Arakanlıları katlettiğini, çocuklara işkence yaptığını, kadınlara tecavüz ettiğini, evleri yakıp yağmaladığını söyledi. BM yetkilisine göre, bu uygulamaların amacı, Arakanlıları Myanmar ile Bangladeş arasında sınır olan nehri geçmeye zorlamak.

Myanmar ordusu, Arakanlı müslümanların yaşadığı Arakan bölgesinde 9 askerin öldürüldüğü ekim ayından bu yana bu bölgede operasyon başlatmıştı.

“Binden Fazla Ev Yok Edildi”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), uydu görüntülerine dayanarak Arakan’daki köylerde binden fazla evin yok edildiğini tespit ettiklerini söyledi.

Bu tespiti de reddeden Myanmarlı yetkililer, Arakanlıların kendi evlerini kendilerinin yaktıklarını iddia ediyor.

Arakan köylerinin ateşe verildikten önceki ve sonraki hâlleri uydu görüntülerine bu şekilde yansıdı:

arakanlilarin_evleri-(1).jpg

arakanlilarin_evleri-(2).jpg

Bangladeş Sınırını Açmıyor

Bangladeş yönetiminin, insânî felaketi önlemek için yapılan “sınırı açın” çağrılarını yanıtsız bıraktığını söyleyen Mckissick, Bangladeş’in Myanmarlı yetkililere sınırdan geçişleri önlemesi yönünde çağrı yaptığını anlattı.

“Bangladeş’in sınırı açma kararını alması çok zor. Çünkü bu, Myanmar’ı işlediği ihlâlleri daha da sürdürmek ve son amacı olan Arakanlı müslümanları temizlemek konusunda teşvik edecek.”

arakan_myanmar_harita.jpg

“Hamile Eşimi Öldürdüler”

Arakan bölgesinden iltica edenlerden Muhammed Ayaz, askerlerin köylerine saldırdığını ve 7 aylık hamile eşini katlettiğini anlattı.

Bir kanalda saklandığını söyleyen Ayaz, askerlerin köyde 300 erkeği katlettiğini, kadınlara tecavüz ettiğini ve ardından müslümanlara ait 300 evi, dükkânı ve câmîyi ateşe verdiğini söyledi.

Myanmar Suçlamaları Reddediyor

AFP’ye konuşan Myanmar Başkanı Sözcüsü Htin Kyaw, Mckissick’in açıklamasını şu sözlerle eleştirdi:

“Burada, bir BM yetkilisinin izlemesi gereken profesyonellik ve etik kurallarını sorguluyorum. Konuşmalarını somut ve gerçek verilere dayanarak yapması gerekiyor.”

İlk “Etnik Temizlik” Suçlaması Değil

Myanmar devletine daha önce de “etnik temizlik” suçlaması yapılmıştı.

Nisan 2013’te İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Myanmar’a benzer suçlamalarda bulunmuştu. Dönemin Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein, bu suçlamaları reddederek bunun bir “karalama kampanyası” olduğunu iddia etmişti.

Myanmar, Arakanlı müslümanların aslen Bangladeşli olduğunu savunuyor. Nesillerden beri Myanmar’ın Arakan bölgesinde yaşamalarına rağmen onlara vatandaşlık hakkını tanımıyor.

Kaynak: BBC, AFP, Al Jazeera

(Tıklayın: Arakan: Zulmün Bitmediği Coğrafya)

(Tıklayın: Zulmün Ateşi Arakanlı Müslümanları Yakıyor!)

(Tıklayın: Birleşmiş Milletler: 30 Bin Arakanlı Yerinden Oldu)

(Tıklayın: Zulümden Kaçamayan Halk: Arakanlı Müslümanlar)

HABERE YORUM KAT