1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Arakanlı Müslümanların Evlerini Yıktılar
Arakanlı Müslümanların Evlerini Yıktılar

Arakanlı Müslümanların Evlerini Yıktılar

Birmanya'nın Arakan eyaletindeki en büyük Müslüman mahallesinin yerle bir edildiği belgelendi.

15 Ağustos 2012 Çarşamba 23:21A+A-

Birmanya'nın Arakan eyaletinde üç aydır süren şiddet olayları sırasında, başkent Sittwe'deki en büyük Müslüman mahallesinin yerle bir edildiği belgelendi.

Sittwe'de olağanüstü hal ilan eden hükümet, yabancı gazetecilerin bölgeye girişine izin vermiyordu ancak İngiltere'deki Channel 4 televizyonundan bir ekip buraya ulaşmayı başardı.

Ekip, bir zamanlar 10 bin kişinin yaşadığı ancak şimdi enkaza dönen bir mahallede çekimler yaptı.

Arakan'da Budist çoğunlukla Müslüman azınlık arasında uzun zamandır devam eden gerginlik, son olarak Mayıs ayında alevlenmişti.

Üç Müslüman'ın Budist bir kadına tecavüz ettiği haberi üzerine ayaklanan bazı Budistler, bir otobüsten indirdikleri 10 Müslüman'ı linç etmişti.

Bunu izleyen olaylarda hem Müslüman hem de Budistlerin evleri yakıldı; BM rakamlarına göre çoğu Müslüman 80 bin kişi evlerinden oldu.

Sittwe'de yaşayan Müslümanların çoğu geçici kamplara yerleştirildi.

Channel 4 ekibi çekimlerini Sittwe'nin bir zamanlar 10 bin Müslüman'ın yaşadığı Narzi mahallesinde yaptı.

Görüntülerde Arakanlı Budistler, evlerin enkazında dolaşıp buldukları şeyleri alırken görülüyor.

BM soruşturma istedi

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay ise hükümetin şiddeti bastırmak üzere gönderdiği birliklerin de Müslümanlara saldırdığı yolunda haberler aldıklarını söylemişti.

Navi Pillay bağımsız soruşturma istedi.

Birmanya hükümeti, Arakanlı Müslümanları bölgenin yerli halkı olarak kabul etmiyor; Bangladeş ve Hindistan'dan tarım işçisi olarak getirildiklerini ya da ülkeye kaçak girdiklerini söylüyor.

Hükümet son zamanlarda giderek daha fazla Arakanlı Müslüman'ı sınırdışı ederken, bu mültecilerden yüzbinlercesini barındıran Bangladeş ise daha fazla göçmen alamayacağını kaydediyor.

BBC

HABERE YORUM KAT