1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Arakanlı Müslümanlar İçin Yardım Seferberliği
Arakanlı Müslümanlar İçin Yardım Seferberliği

Arakanlı Müslümanlar İçin Yardım Seferberliği

Dünyanın değişik ülkelerinden 50’ye yakın uluslar arası sivil toplum kuruluşu, Katar’da, Arakan’daki Müslümanlar için bir araya geldi. Türkiye’den yardım kuruluşları da katıldı.

06 Ekim 2012 Cumartesi 06:35A+A-

İlki 3 Ağustos tarihinde Malezya’nın başşehri Kuala Lumpur’da gerçekleştirilen Arakan’daki Müslümanlar konulu toplantının ikincisi Katar’ın başşehri Doha’da yapıldı. İslâm İşbirliği Teşkilâtı (İİT) ve Katar Hayır Kurumu (Qatar Charity) tarafından organize edilen toplantıya, Birleşmiş Milletler’den temsilciler ve Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden yetkililerle 43 uluslar arası sivil toplum kuruluşu katıldı. Türkiye’den Kızılay, İHH İnsanî Yardım Vakfı, Deniz Feneri ve Cansuyu gibi yardım kuruluşları da toplantıda yer aldı. Arakan’da yaşanan krize insanî yardım noktasında çözüm sunabilmek için atılabilecek adımların masaya yatırıldığı toplantıda, sivil toplum kuruluşları, kriz bölgesine yardım ulaştırmada karşılaştıkları sorunları paylaşarak yapılabilecekler noktasında birbirleriyle görüş alış verişinde bulundu. Görüşmelerden çıkan sonuçların değerlendirildiği kapanış oturumunda, sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının İİT şemsiyesi altında yürütülmesi, bu kuruluşların temsilcilerinden oluşacak bir komisyonun bölgeye giderek yürütülecek çalışmalarla ilgili araştırma yapması ve yardımların etkin şekilde koordine edilmesi için İİT’nin Arakan’da bir ofis açması gibi kararlar açıklandı.

Toplantıya iştirak eden uluslar arası sivil toplum kuruluşları ayrıca İİT’ye, acil durumlarda kullanılmak üzere toplam 25 milyon dolarlık yardım taahhüt etti. 25 milyon dolarlık bütçenin 10 milyon dolarlık kısmı İHH İnsanî Yardım Vakfı tarafından üstlenildi. Deniz Feneri yetim yurdu kurmak, Cansuyu ise gıda ve sağlık alanlarında projeler yürütmek için taahhütte bulundu. Çeşitli oturumlar halinde gün boyu süren toplantıda, Türkiye’nin Arakan’a yapmış olduğu yardım faaliyetlerine özel olarak dikkat çekilirken, insanî yardım kuruluşlarının gösterdiği çaba büyük takdirle karşılandı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum