1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Arakan'a Giriş Yasağı Zulmü Devam Ediyor
Arakan'a Giriş Yasağı Zulmü Devam Ediyor

Arakan'a Giriş Yasağı Zulmü Devam Ediyor

İnsan hakları örgütleri, ay başında sınır karakollarına düzenlenen saldırılardan sonra çatışmaların patlak verdiği Myanmar'ın Arakan eyaletine giriş yasağının kaldırılmasını istiyor.

24 Ekim 2016 Pazartesi 09:37A+A-

Myanmar Times'ın haberine göre, insan hakları örgütleri, Myanmarlı yetkililerden Arakan eyaletinin kuzeyine giriş yasağının kaldırılmasını talep etti.

Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Müdürlüğü, Arakan'ın kuzeyinde 9-21 Ekim tarihlerinde çıkan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 13 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını, bu kişilerin bir bölümünün Budist manastırlarına ve komşu köylere yerleştiğini açıkladı.

BM Dünya Gıda Programı yetkilileri bölgede yardımla hayatta kalmaya çalışan on binlerce kişiye gıda yardımının yapılamadığını bildirirken, çatışmalar sırasında güvenlik güçlerinin Müslümanların yaşadığı bazı köyleri ateşe verdikleri ve savunmasız sivilleri katlettiği iddiaları da bulunuyor.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, dokuz polis, dört asker ve 16 sivil ölmüştü.

Saldırıların ardından çok sayıda asker ve polisin sevk edildiği, çatışmaların çıktığı bölgeye basın mensuplarının ve yardım kuruluşu çalışanlarının girmesine izin verilmiyor.

Bu arada çatışmalar nedeniyle bölgede eğitime ara veren okullardan bazılarının bugün yeniden açılacağı duyuruldu.

Arakan eyaletinin kuzeyinde 9 Ekim'den bu yana çıkan çatışmalarda yaklaşık 30 kişi hayatını kaybetti, saldırılardan sorumlu tutulan 49 kişi göz altına alındı. Gözaltına alınanlardan ikisinin "astım krizi" nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Myanmar hükümeti, bölgedeki sınır karakollarına yönelik saldırılarla başlayan çatışmalardan Rohingya Dayanışma Örgütüne bağlı Aka Mul Mücahidin örgütünü sorumlu tutmuştu. Ülkedeki Müslüman kuruluşlar saldırıları kınamıştı.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu Birleşmiş Milletler tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalılar) oluşturuyor.

AA

HABERE YORUM KAT