1. HABERLER

  2. HABER

  3. TEKNOLOJİ

  4. Apple’ın Başı Hükûmetlerle Belada!
Apple’ın Başı Hükûmetlerle Belada!

Apple’ın Başı Hükûmetlerle Belada!

Avustralya hükûmeti, Apple’dan “şifrelerini” istemeye hazırlanıyor. Apple güvenlik çıtasını yükseğe çektikçe suçluların da bu teknolojilerden yararlanarak kendilerini daha iyi gizledikleri iddia ediliyor.

13 Ekim 2018 Cumartesi 17:08A+A-

Shiftdelete sitesinde yer alan habere göre; iPhone ve iOS birlikteliğiyle cihaz güvenliği konusunda başarılı adımlar atan Apple; sadece Amerika’da değil, birçok ülkede de yargıyla sürtüşme yaşamaya başladı. Devlet görevlileri ve yargı mensupları, Apple’ın şifreleme teknolojilerinin kullanıcı bilgilerini korumak dışında suçluların kanundan gizlenmesi için de kullanıldığı görüşünü savunuyor.

Avustralya Parlamentosu tarafından geçen ay duyurulan yeni yasaya göre, devlet yetkilileri gerekli gördükleri takdirde şüphelilerin cihazlarına erişmeyi ve kullanıcı bilgilerini talep edebilecek.

Apple güvenlik konusunda taviz vermeyecek

Apple’ın yargı yoluyla talep edilen bu tür bilgilere karşı daha katı bir duruşu olduğu biliniyor. Nitekim, Apple tarafından yapılan açıklamada yüksek güvenlik önlemlerinin siber saldırılar ve terörizm için bir zorunluluk olduğunun altı çizildi. Apple’ın bakış açısına göre kişisel güvenliğin üst düzeyde tutulmasının kamu güvenliği ve servisleri açısından da çok önemli olduğu bildirildi.

Eğer Avustralya’daki yasa yürürlüğe girerse şifrelenmiş cihazlara ve bilgilere erişim izni verilmiş olacak. Uzmanların “dijital çağın arama izni” olarak adlandırdığı yeni kanun teklifi şirketleri kanun zoruyla bilgi paylaşmaya itiyor. Şüphelilerin cihazlarındaki ya da kullandıkları bulut servislerindeki verilere bu yolla ulaşılmış ve suçluların aleyhine bu deliller mahkemede kullanılabilir hâle geliyor.

Bu ayın başında İngiltere’deki bir mahkemede ise benzer bir durum için Apple, hâkim tarafından haklı bulunmuştu. FBI‘ın Apple’a ait cihazlardaki şifrelemeyi çözmek için özel bir birim kullandığı da iddia edilenler arasında.

Kişisel güvenlik, verilerin korunması gibi hususlar söz konusu olduğunda Apple ve Google gibi şirketlerin devlet yetkilileriyle ters düşmeye devam etmesi bekleniyor. Bu noktada, verilere ulaşmak için devletlere ne kadar büyük yetkiler verilebileceği ve bu yetkilerin suistimal edilip edilmeyeceği ise bilinmiyor.

HABERE YORUM KAT