1. HABERLER

  2. HABER

  3. AP Başkanı: Tepkinizi Anlıyorum
AP Başkanı: Tepkinizi Anlıyorum

AP Başkanı: Tepkinizi Anlıyorum

AP Başkanı Martin Schulz, Başbakan Davutoğlu’nu arayarak, 1915 olaylarıyla ilgili karara Türkiye'nin tepkisini anladığını söyledi. Davutoğlu da, Türkiye-AB ilişkilerinin zarar görebileceğini belirtti.

16 Nisan 2015 Perşembe 22:54A+A-

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye'nin 1915 olaylarını soykırım olarak tanıması çağrısını içeren kararına Ankara sert tepki gösterirken, AP Başkanı Martin Schulz Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek Türkiye'nin tepsini anladığını iletti.

Başbakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, bugün (16 Nisan) Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu telefonla aradı. Schulz görüşmede, parlamentodan çıkan kararın kendisinin bulunmadığı bir oturumda kabul edildiğini vurguladı. Schulz, şahsen Türkiye'nin bu konudaki yaklaşımını bildiğini ve Türkiye’nin tepkisini anladığını ifade etti.

“Uzlaşma çabalarını olumsuz etkileyebilir”

Başbakanlık kaynaklarına göre, Davutoğlu AP kararına ilişkin tepkiyi kuvvetli ifadelerle Schulz iletti. 'Tarihi siyasi amaçlarla çarpıtmaya çalışan çevrelerin bu girişiminin, Türkiye-AB ilişkilerine zarar verebileceği gibi, Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşıya varılmasına dönük çabaları da olumsuz etkileyebileceğini' söyledi.
Davutoğlu, Türkiye’nin AP’nin kararını reddettiğini vurguladı. Başbakan Avrupalı ortaklarının Türkiye-Ermenistan ilişkilerine katkıda bulunmak konusunda samimi olmaları halinde, Ermenistan ve diasporaya Türkiye ile diyaloğa girme çağrısında bulunmaları lazım geldiğini belirtti.

“Ortak tarih komisyonunu Ermenistan reddetti”

Ermenistan'a 1915 olaylarının nesnel biçimde incelenmesine yönelik ortak tarih komisyonu kurulması için yapılan önerinin olumlu karşılık bulmadığını hatırlatan Başbakan, gerçeklerin araştırılması ve adil bir hafıza temelinde uzlaşıya varılmasının ancak karşılıklı çabaların teşvikiyle mümkün olabileceğini kaydetti. 
Davutoğlu, “Avrupa ve yakın çevresindeki siyasi krizler karşısında Türkiye ile Avrupa kurumları arasındaki işbirliğinin en yüksek seviyede olması gereken bir dönemde, AP’nin aldığı bu mesnetsiz karar zarar verecektir” dedi.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT