1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Anti-Siyonist Hahamın Ziyareti İsrail’i Gerdi!
Anti-Siyonist Hahamın Ziyareti İsrail’i Gerdi!

Anti-Siyonist Hahamın Ziyareti İsrail’i Gerdi!

Siyonist devletin varlığına karşı olan Yahudi Satmar cemaatinin liderinin ziyareti İsrail’de tartışmalara yol açtı!

09 Şubat 2016 Salı 13:43A+A-

Al-Monitor'den Kısaltarak Tercüme Eden: Hasan Soylu / Haksöz Haber

Binlerce Hasidik Yahudi 31 Ocak gecesi Satmar cemaatine mensup Haham Yekusiel Leib Teitelbaum’un vaazını dinlemek üzere New York Brooklyn’deki evinin önünde toplanmıştı.

Torununun sünnet merasimi için İsrail’e gidecek olan Haham Teitelbaum evinin balkonundan yaptığı konuşmada ziyaretinin asıl amacının “kutsal topraklarda Tevrat’ın hükümlerine göre hareket edip Siyonist devletten yardım kabul etmeyen dini kuruluşları desteklemek” olduğunu söylüyordu.

antisiyonist_haham.jpg

anti_siyonist_hahamin_vaazini_dinleyen_yahudiler.jpg

Kendisine eşlik eden sinagog yöneticilerinden biri durumu bize şöyle anlatıyordu: “Büyüğümüz İsrail’de Tanrı korkusuyla hareket eden ve tağut karşısında diz çökmeyip Siyonizm adlı altın buzağıya tapmayan kuruluşları desteklemeye gidiyor. İşte bu yüzden bizden nefret ediyorlar ve büyüğümüzün İsrail’e gitmesini istemiyorlar.”.

Nitekim aynen öyle oldu ve Haham Teitelbaum ve beraberindekiler İsrail’de hava alanına indiklerinde gümrükte bir buçuk saat bekletildiler. Taraftarları bunun planlı bir yıldırma çabası olduğunu, Büyük Haham’ın İsrail ordusunun ultra-Ortadoks Yahudileri askere alma çabalarına karşı tavrından ötürü taciz edildiğini söylüyorlar.

Satmar Hasidik Cemaati sözcüsü Yitzchak Weiss Al-Monitor’e Hasidik liderin gözaltına alınmadığını fakat devletten yardım kabul etmeyen kuruluşlara milyonlarca dolar dağıtma planı yüzünden kasıtlı olarak sıkıştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Siyonist Devletten Yardım Alanları Kınadı

Ziyaretin en önemli etkinliği 2 Şubat’ta Kudüs’teki gözde salonlardan birinde düzenlenen ve Şekel Hatahor (Saf Şekel) olarak adlandırılan yemekli toplantıyla gerçekleştirildi. Bu etkinliklerin ilki 2013’te yine Teitelbaum’un İsrail’e ilk ziyaretinde gerçekleşmiş ve devletten yardım kabul etmeyen kuruluşlara fon temin edilmesi hedeflenmişti. Cemaat yılda 4 kez bu kuruluşlara yardım dağıtmakta.

Büyük Haham toplantıda Siyonist devletten yardım alan eğitim kuruluşlarını ve ultra-Ortodoks siyasi partileri kınadı. Bunların Tevrat’ın ilkelerini parayla değiştirdiklerini söyledi.

Kudüs’te gerçekleşen son bıçaklı saldırılara da değinen Haham, Mesih’in gelmesinden önce İsrail adıyla kurulan bu laik devletin tüm olumsuzlukların kaynağı olduğuna vurgu yaptı.

Beklendiği üzere anti-Siyonist Haham’ın ziyareti İsrail’de tepkilere de yol açtı. Değişik mecralarda onu İsrail’in en büyük düşmanlarından biri olarak niteleyenler ülkeden kovulmasını talep ettiler.

HABERE YORUM KAT