1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. "Anlaşma İngiltere'nin Özel Statüsünü Kuvvetlendiriyor"
"Anlaşma İngiltere'nin Özel Statüsünü Kuvvetlendiriyor"

"Anlaşma İngiltere'nin Özel Statüsünü Kuvvetlendiriyor"

AB Konseyi Başkanı Tusk, “28 üyenin onayıyla varılan anlaşma, İngiltere'nin özel statüsünü kuvvetlendiriyor ve yasal olarak bağlayıcı.” dedi.

20 Şubat 2016 Cumartesi 12:13A+A-

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'nin AB'deki “özel statü”sünü kuvvetlendiren bir anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

AB Liderler Zirvesi sona erdi. Ana gündem maddesini İngiltere'nin AB'de kalmak için yapılmasını talep ettiği reformların oluşturduğu zirve, uzun süren müzakerelerin ardından anlaşmayla sonuçlandı.

Zirve sonunda konuşan AB Konseyi Başkanı Tusk, varılan anlaşmanın hem AB'nin değerlerini sarsmadığını hem de İngiltere'nin kaygılarını karşıladığını söyledi.

28 üyenin onayıyla varılan anlaşmanın İngiltere'nin “özel statü”sünü kuvvetlendirdiğini ve yasal bağlayıcılığı olduğunu aktaran Tusk, en ufak detaya kadar görüştüklerini ve liderlerin pazarlık masasından kalkmadığını vurguladı.

Bir olduklarını göstermek için fedakârlık yapmaya hazır olduklarını gösterdiklerini kaydeden Tusk, “İngiltere'nin AB'ye, AB'nin de İngiltere'ye ihtiyacı olduğuna derinden inanıyorum. Bu bağı kırmak tamamen ortak çıkarlarımıza aykırı olur. Şimdi karar verme sırası İngiltere halkında.” diye konuştu.

Anlaşma

Varılan anlaşmaya göre, “emniyet freni” uygulamasıyla, AB ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenler sosyal yardım sisteminden faydalanmak için 4 yıl bekleyecek. Uygulama 7 yıl geçerli olacak. İngiltere bu sürenin 7+3+3 olmak üzere 13 yıl olmasını istiyordu.

Diğer AB üyesi ülkelerden yeni geleceklerin alacağı çocuk yardımlarından kesinti yapılacak, göçmenlerin alacağı çocuk yardımları kendi ülkelerindeki seviyede olacak. Hâlihazırda çocuk yardımı alanların hakları ise 2020 yılında sona erecek.

AB'nin yetkilerini artıracak yeni düzenlemeler, İngiltere için geçerli olmayacak.

İngiltere gibi Avro Bölgesi dışındaki ülkeler, ayrımcılığa maruz kalmayacak. İlgili kuralların ihlal edildiği kanaatine varılırsa, acil koruma sistemi devreye sokulabilecek.

İngiltere'nin AB'deki geleceği 2017 sonuna kadar referanduma sunulacak. Cameron, anlaşmaya varılması durumunda referandumda AB'de kalınması için kampanya yürüteceğini ifade etmişti.

AA

HABERE YORUM KAT