1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Anket Görünümlü Politik Propaganda!
Anket Görünümlü Politik Propaganda!

Anket Görünümlü Politik Propaganda!

Anket adı altında sürdürülen siyasi yönlendirme çabalarının son örneğini Metropoll adlı şirketin ortaya attığı MHP başkanlık anketi sonuçlarında görmek mümkün.

21 Nisan 2016 Perşembe 11:58A+A-

Haksöz Haber

Özer Sencar’ın sahibi olduğu Metropoll isimli şirketin Nisan ayında yaptığını söylediği ankete göre MHP Bahçeli kalırsa çökecek, Meral Akşener gelirse iktidara yürüyecekmiş. İlginç bir sonuç! Ne olmuş, ne fark edecekmiş de sadece genel başkan değişikliğiyle MHP bodrumdan çatıya sıçrayacakmış anlamak çok zor.

MHP yeni bir parti değil, politikaları, kadroları belli. Öte yandan ülkenin genel gidişatı açısından da ortada çok sürprize açık bir durum gözükmüyor. Ve tüm bu tabloya karşın birileri sadece tek bir isim farklılaşmasıyla müthiş bir değişimin gerçekleşeceğine kamuoyunu inandırmaya çalışıyorlar. Bu açık bir politik manipülasyon!

Özer Sencar’ın daha önce de açıkladığı pek çok anket sonucu hep böyle spekülatif sonuçlar ifade etmekte. Bu yüzden açıkladığı anketin yeni bir şey gösterdiği söylenemez. Mamafih gündemde tartışılmakta olan bir konuya dair bu kadar abartılı sonuçlar iddia etmek anketçilik adı altında nasıl bir manipülatif çaba yürütüldüğünü göstermesi açısından dikkat çekici.

*****

Cumhuriyet gazetesinde yer alan haber özetle şu şekilde:

Metropoll'ün Sahibi Sencar MHP Anketini Açıkladı

Metropoll şirketinin sahibi Özer Sencar nisan ayında yaptıkları ve henüz yayımlamadıkları MHP anketini açıkladı.

Meral Akşener’li MHP'nin Oy Oranı

Özer Sencar şunları söyledi:

“Meral Akşener MHP'nin başına geçerse oy veririz diyenler yüzde 20.9 ve yüzde 24 civarında da kararsız var. Yani bu daha yukarı bile tırmanabilir rakamdır. MHP'deki muhtemel potansiyel oy artışının kaynağı AK Parti, CHP ve protesto edip sandığa gitmeyen seçmenden kaynaklanıyor. Ben yüzde 21'lik bir oyu hayalî görmüyorum. Yüzde 20 net bir şekilde görünüyor. Eğer CHP yeterince başarılı olamaz ve MHP de aksine başarılı olursa ana muhalefet partisi yer değiştirebilir.”.

Devlet Bahçeli MHP'nin Başında Kalırsa

Baskın bir seçim ya da olası bir erken seçimde MHP oylarını yorumlayan Özer Sencar, “Devlet Bahçeli eğer partinin başında kalırsa beklenmedik bir baskın seçimde MHP'nin baraj altında kalma ihtimali çok yüksek.” dedi.

Meral Akşener Yüzde 68 Devlet Bahçeli Yüzde 16

Metropoll anketinde genel seçmen ile MHP seçmenine partinin başında kimi görmek istersiniz sorusu da yöneltildi. Genel seçmenin yüzde 11'i Devlet Bahçeli ismini verirken yüzde 40'ı Meral Akşener'i istedi.

Peki MHP seçmeni ne diyor? Özer Sencar o rakamları da verdi. 1 Kasım seçimlerinde MHP'ye oy veren seçmenlerin yüzde 16'sı Devlet Bahçeli derken, yüzde 68 gibi çok yüksek bir bölümü Meral Akşener dedi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum