1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Anbar’a Varil Bombası Yağıyor!
Anbar’a Varil Bombası Yağıyor!

Anbar’a Varil Bombası Yağıyor!

Irak ordusu Beşar rejiminin Suriye’de yaptığı varil bombalı katliamların aynısını Anbar vilayetinde yapıyor.

15 Ağustos 2014 Cuma 11:02A+A-

HAKSÖZ-HABER

7 Ağustos’ta Irak parlamentosunda Şii milletvekili Hannan el-Fetlawi ile Sünni milletveili Liqa Vardi arasında varil bombası tartışması yaşanmıştı. Vard’nini Irak ordusunu varil bombaları kullanarak halkı katletmekle suçlaması üzerine Fetlawi Sünni milletvekilinin mensup bulunduğu Milli Güçler Koalisyonunu ordu aleyhine yalan haber yaymakla ve bazı milletvekillerini de IŞİD sempatizanlığıyla suçlamıştı. 

Felluce’deki yerel komitenin üyesi olan Şeyh Muhammed el-Beceri Al-Monitor’e telefonda yaptığı açıklamada Anbar vilayetinde ordu ve güvenlik güçlerinin hiçbir hukuki ve ahlaki standart gözetmeden savaştığını, Felluce’de sivil halkın vahşice katledildiğini söyledi.

Ordunun Felluce’ye günde ortalama 10-15 varil bomabası attığını, her varil bombasının yaklaşık 250-300 kilo patlayıcı ihtiva ettiğini belirten Şeyh Beceri bu suçu işleyen ordu görevlilerinin uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini ifade etti.

Irak ordusunun varil bombalarını kullanma hedefi, “insansız alan oluşturmak ve bu yolla terörist organizasyonları sahadan uzaklaştırmak” şeklinde açıklanıyor. Oysa bu yapılanlar halkı giderek daha fazla radikalleştirmekte. Kendilerinin ve ailelerinin Şii militanlarca katledildiğini düşünen pek çok genç giderek daha fazla sayıda silahlı mücadeleye yönelmekteler ve pek çoğu Askeri Konsey’e katılmakta.

Saddam’ın ordusunda görev yapmış eski bir subay olan Ebu Osman ed-Duleymi telefonda yaptığı açıklamada  varil bombalarının bazı ordularca savaş meydanında düşman birliklerini imha için kullanıldığını, büyük yıkım oluşturduğunu, tek bir varil bombasının 3 ya da 4 binayı yıkabildiğini söylüyor.

İnsan hakları aktivisti Ali el-Hayali de Al Monitor’e insan hakları örgütleri olarak Felluce’ye atılan varil bombalarını görüntülü bir biçimde belgelemeye çalıştıklarını, uluslararası hukuka aykırı bu silahlarla işlenen suçlara ilişkin olarak yerel ve ulusal düzeyde tüm yetkililere karşı yasal yaptırımlar uygulanabilmesinin yollarını araştırdıklarını ifade etti.

 13 Ağustos 2014, Al-Monitor/Ömer el-ceffel, Çev: Hasan Soylu

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum