1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Amasya Özgür-Der'de "Afganistan" Konuşuldu
Amasya Özgür-Der'de "Afganistan" Konuşuldu

Amasya Özgür-Der'de "Afganistan" Konuşuldu

Özgür-Der Amasya Temsilciliğinde “Kurban Bayramında Afganistan İzlenimleri” konulu seminer yapıldı.

17 Ekim 2016 Pazartesi 17:09A+A-

Temsilcilik Salonunda 14 Ekim Cuma gecesi gerçekleştirilen seminerde, 2016 Kurban Bayramında, İHH – İnsani Yardım Vakfı Amasya Temsilciliği adına Afganistan’da Kurban Kesimi ve Dağıtımı çalışmalarına Gözlemci olarak katılan Güven Yüce, Afganistan ile ilgili genel bilgiler verdikten sonra, Kurban Bayramında yaşadıklarını ve gördüklerini paylaştı.

AFGANİSTAN’LA İLGİLİ GENEL BİLGİLER VE GÖZLEMLER

Afganistan halkının Kültürü ve dini değerleri ile misafirperverlikleri hemen hemen Türkiye ile aynı ve Taliban mensupları dahil Türkiye’ye ve Türklere yönelik aşırı bir sevgi var. Resmi dili Peştunca ve Farsça, Özbekçe ve Türkçe konuşanlar da var. Halkın % 99’u Müslüman ve bunun yaklaşık % 20’si Şii. 

% 70’i dağlık ve bir bölümü çöllerle kaplı. 2012 sayımına göre nüfusu 35 milyon. Yaşayan her 10 çocuktan 1’i yetim. Ortalama yaşam süresi 45 yaş ve halkın genelinin yaşam seviyesi yoksulluk seviyesinin çok altında. Afganistan’ın kırsal kesimi henüz elektrikle tanışmamış. Afganistan’da akaryakıt çok ucuz, petrol var ama rafineri olmadığından Pakistan’a satılıp, akaryakıt oradan alınıyor. Afganistan’ın mevcut durumu, Türkiye’nin 50 yıl öncesini anımsatıyor.

TALİBAN’IN DURUMU

Afganistan deyince akla, 1993-2001 yılları arasında Afganistan’ı yönetmiş ve halen ülkenin bir bölümünü kontrol altında tutan Taliban geliyor. Halen halkın % 20’lik bir kısmı Taliban’a sempati duyuyor. Bazı köylerde mescitler ve medreseler Taliban kontrolünde.

Taliban hala ABD önderliğinde haçlı ordusuna direniyor ve batılı güçlerle yerli işbirlikçilerine sık sık saldırılar gerçekleştiriyor. Bu nedenle çok ciddi bir güvenlik sorunu var ve patlamalar çok sık gerçekleşiyor. Güvenlik sorunu nedeniyle, aslında başkent Kabil’de planlamış olan Kurban organizasyonunu gerçekleştiremedik ve program Mezarı Şerif şehrine aktarıldı.

Afganistan’da İçki satışı yok fakat uyuşturucu üretimi ve kullanımı maalesef çok yaygın. Kadınların hemen hepsi burka giyiyor ve sokaklarda örtüsüz kadın yok.

BATILILARIN AFGANİSTAN ÜZERİNDEKİ KİRLİ EMELLERİ

Dünyanın uyuşturucu üretiminin % 80’i Afganistan’da yapılmakta olduğundan, ABD, Almanya ve Fransa ile diğer batılı ülkeler buraya önem veriyor ve çeşitli askeri üsler kurmuşlar. Ayrıca Hristiyanlığı yaymak veya batıcı yönetici kadrolar yetiştirmek üzere misyoner kuruluşların ciddi çalışmaları var. Misyonerler Afganistan’daki yetim çocuklara ve fakir ailelere sahip çıkarak, Hristiyanlık propagandası yapıyorlar ve çabaları çok fazla.

İHH VE DİĞER İSLAMİ YARDIM KURULUŞLARININ AFGANİSTAN FAALİYETLERİ

İHH Afganistan’da yaklaşık 24 yıldır faaliyet yapıyor. Çeşitli yardımlar, kurban, yetimhane, okul, mescit su kuyusu gibi faaliyetlerinin yanı sıra, Türkiye insanına Afganistan’ın durumunu gündemine sokmaya uğraşıyor. Bunun neticesi bu gün başta Diyanet Vakfı olmak üzere, Sadakataşı Derneği, İhlas Vakfı ve Deniz Feneri gibi Türkiye kökenli yardım kuruluşları Afganistan’da faaliyet gösteriyor ve kurban kesimi yapıyor.

Türkiye’nin dışında Suudi Arabistan, BAE ve Katarlı Yardım Kuruluşları faaliyet gösteriyor. Katar’ın RAFF isimli yardım kuruluşu Suriye’de çok etkin ve İHH ile birlikte faaliyet gösteriyor. Suriye’de olduğu gibi Afganistan’da da en etkin yardım kuruluşu İHH.

AFGANİSTAN’DA KURBAN BAYRAMI FAALİYETLERİ

24 yıllık deneyimi ile, başta Diyanet Vakfı olmak üzere diğer yardım kuruluşlarına da öncülük yapmış olan İHH, bu yılda 90 ülkede yaklaşık 43 bin pay kurban kesimi yaptırdı.

2016 yılı kurban bayramında yurtdışında kurban kesimi ve dağıtımı için İHH vakfının düzenlemiş olduğu organizasyonla birisi İHH yetkilisi olmak üzere dört İHH gönüllüsü olarak uçakla 5 saat süren bir yolculuktan sonra, Hz. Ali’nin mezarının bulunduğuna inanılan Mezarı Şerif şehrine gittik.

Arefe günü Türkiye Cumhuriyetinin resmi kurumu olan TİKA’yı (Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı) ziyaret edip çalışmaları hakkında bilgi aldık. TİKA bölgede 2 büyük hastane ve 1 çocuk hastanesini finanse ettiği gibi, çeşitli yetimhanelere destek vermekte. TİKA sadece yardım yapmıyor, iş gücüne katkı sağlamak için mesleki kurslar ve okullar açıyor.

AFGANİSTAN’DA KURBAN BAYRAMI İZLENİMLERİ

Afganistan’da 2’si Mezarı Şerif, diğeri Semengan isimli Özbek nüfusun yoğun olduğu bir bölge olmak üzere 3 yerde kurban kesimi gerçekleştirdik. Kesim yaptığımız yerlerde İHH’nın Afganistanlı partner kuruluşu olan HADAF ile köy muhtarları tarafından ailelerin durumuna göre kurban paylarının tahsisi yapılmış ve hak sahiplerine birer yazılı belge verilmişti.

Bayramın ilk günü Mezarı Şerif yakınında bir yere gittik ve bayram namazını buradaki Müslümanlarla beraber kılıp bayramlaşmamızın ardından, burada 12 büyük baş kurbanı kesip hak sahiplerine dağıtımını yaptık. Hak sahipleri erkenden gelip, bu payları yaklaşık 5 saat beklediler. Bilahare aynı bölgede başka bir yerde 8 büyükbaş kurbanı kesip dağıtımını yaptık.

Bayramın ikinci günü Mezarı Şerif’e 150 km. uzaklıktaki Semegan Şehrinde bir yere gidip, yörede sözü geçen bir ağının evinde 20 büyükbaş kurbanı kestikten sonra, hak sahiplerine dağıttık.

seminer-foto.jpgseminer-foto-2.jpgseminer-foto-3.jpg

FOTOĞRAF: Hüseyin Melih BENLİ – Güven YÜCE

HABERE YORUM KAT