1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Aman Ne Lütuf!
Aman Ne Lütuf!

Aman Ne Lütuf!

Emperyalizmin sol kolu Rusya Suriye’den kısmen çekilme kararı almış. Bu gelişmeyi “son dakika” koduyla geçen Türkiye’deki bazı medya organları öyle bir hava estirmekte ki sanırsınız Rusya Esed rejimiyle bağını koparmış!

11 Aralık 2017 Pazartesi 14:30A+A-

Emperyalist sistemin sol kolu olarak hareket eden ve Suriye halkının özgürlük mücadelesini Esed canisi ile iş tutarak boğmak için elinden geleni ardına koymayan Rusya askeri planda kısmi çekilme kararı aldı.

Rusya lideri Vladimir Putin, Ankara ziyareti öncesi Suriye'de bulunan Hmeymim'deki Rus Hava Üssü'nde zalim Esed’le görüştü. Putin, Hmeymim'de bulunan Rus askeri güçlerini geri çekme emri verdiğini açıkladı. Rus haber ajansı RİA ve diğer ajanslar da bu gelişmeyi teyit etti.

Türkiye’de bazı medya odaklarının bu gelişmeyi aktarma biçimi çok dikkat çekici. Öyle bir hava estiriliyor ki sanırsınız emperyalist Rusya Suriye sahasını terk ederek despot Esed’i yalnız bırakma kararı almış! Hâlbuki Rusya ne Esed rejimini yüz üstü bırakmış, ne de tamamıyla Suriye sahasını terk etme kararı almış değil. Alınan karar kısmi bir çekilmeden ibaret. Nitekim Putin’in kendisi de konuyla ilgili yaptığı açıklamada propaganda yapmış, “IŞİD tehdidi”nin bertaraf edildiğini ve bu şartlar içerisinde bölgede daha fazla kalmalarına ihtiyaç bulunmadığını söylemiş. Devamla Suriye’de bulunan “daimi” iki üste konuşlanmayı sürdüreceklerini belirtmiş ve bugün “baş eğdirilen teröristler”in yeniden başlarını kaldırmaları durumunda daha etkili şekilde geri dönecekleri tehdidini savurmuş.

Öte yandan bu, Rusya’nın aldığı ilk çekilme kararı da değil. Daha önce de taktik birkaç çekilme kararı alınmış ama Suriye halkının başından bombalar eksik olmamıştı. Hmeymim hava üssüne ilişkin alınan bu kısmi çekilme kararında maliyeti giderek artan askeri işgalin etkisi olabilir. Bununla birlikte katil Rusya için artık Suriye’de bombalanacak yer ve “baş eğdirilecek” direniş unsuru da kalmamış olabilir. Rus ayısının bu kısmi taktik çekilmeden tam olarak neyi amaçladığı zamanla ortaya çıkacaktır ama şurası kesin ki Rusya’nın Suriye sahasını tamamen boşaltmaya ne niyeti ne de böyle bir siyaseti var. Nitekim Esed canisi ile yaptığı anlaşmalarda Suriye’nin geleceğinde de ağırlıklı rol sahibi olmayı garantilemiş vaziyette. Biri Hmeymim diğeri de Tartus'ta bulunan 2 “daimi konuşlanma noktası”ndaki varlığını sürdüren emperyalist Rusya gerek Suriye gerekse Akdeniz bölgesindeki stratejik konumlanışını bu üslerden korumaya devam edecek.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum