1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Alternatif Aday İhtimali Yok'
'Alternatif Aday İhtimali Yok'

'Alternatif Aday İhtimali Yok'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu CHP içindeki çatı aday karşıtlarının alternatif aday çıkarma girişimiyle ilgili olarak "Alternatif aday ihtimali yok" dedi. Kılıçdaroğlu, "İhsanoğlu siyasal İslamcı" eleştirilerine de karşı çıktı.

20 Haziran 2014 Cuma 16:41A+A-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır yolunda CHP içinde yaşanan çatı aday kriziyle ilgili olarak Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtladı. CHP lideri çatı aday karşıtlarının "alternatif aday"çıkarmasını mümkün görmediğini söyledi. 19 Haziran Perşembe günü Halk TV'ye katıldığı programda İhsanoğlu'nun aday gösterilmesi konusunda "risk aldım" diyen CHP liderine "bu riskin ne olduğu" sorusuna, İhsanoğlu'nun aday olarak önermesinin ardından parti içinden gelen "kurultay takvimi hızlandırılsın" taleplerine de yanıt verdi.

Tüzük gereği iki yılda bir toplanan ve en son Temmuz 2012'de yapılan CHP Kurultayı'nın cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle ertelenebileceğini de belirtti. "Bu konuyu oturup değerlendireceğiz" dedi. 

İşte CHP liderinin yanıtları: 

İhsanoğlu'nun adaylığıyla ilgili olarak 'risk aldım' dediniz. Bu sözlerinizle ne kastediyorsunuz, biraz açar mısınız? Parti içinden gelen tepkilerle mi ilgili olarak söylediniz?

Bunu şunun için söyledim. Parti Meclisi'inde (PM), milletvekilleriyle ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle isim bazında bunu tartışmadım. O nedenle risk alındı, Sayın Bahçeli ile giderken ismi tartışmadım, onun için söyledim.

Parti içinde alternatif ikinci bir adayı kabul etmem dediniz, alternatif aday çıkarılması ihtimali var mı size göre?

İhtimal yok.

Baykal'ın tepkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Baykal ile görüşmeyi düşünüyor musunuz?

Saygıyla karşılayacağız. Koşullar uygun olduğunda görüşürüz, özel bir şeyimiz yok. Sayın Baykal ve parti içinde İhsanoğlu'nun aday gösterilmesini eleştirenlerin dile getirdiği eleştiri "Siyasal İslamcı bir kimliğe sahip olması" yönündeydi. Siyasal İslamcı değil, kendisi söylüyor zaten, laik, demokratik sosyal hukuk devletini savunan birisi.

Kurultay takviminin öne çekilmesini isteyenler var CHP içinde. PM'de bu yönde talepler gelirse tavrınız ne olacak?

Olursa konuşuruz herkes PM'de düşüncesini açıklayacak. Parti yönetimi olarak tüzük gereği kurultayın ertelenmesini düşünüyor musunuz?

Seçimlere (cumhurbaşkanlığı seçimi) bağlı olarak oturup kendi aramızda tartışacağız.

Sayın İhsanoğlu ile görüşecek misiniz?

Sayın cumhurbaşkanı adayı ne zaman arzu ederse görüşürüz tabii, ona bağlı. 

Türmen ile birlikte gitti

CHP Genel Başkanı Diyarbakır'a, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak düşündüğü CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen'le gitti. Türmen ile Kılıçdaroğlu uçakta yan yana oturdu.

Türmen, HDP'nin kendisiyle ilgili adaylık düşüncesine teşekkür ederek karşılık vermiş, "Siyasete CHP içinde devam edeceğim" demişti.

Diyarbakır'da CHP'yi anlatacak

CHP lideri, Diyarbakır merkezli bir düşünce kuruluşu olan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (DİTAM) düzenlediği TİGRİS Diyalogları toplantısına katılacak. Merkezin düzenlediği bu ikinci toplantının konusu ise Kürt sorununa ve çözüm sürecine bakış.

Kılıçdaroğlu, Diyabakır Valililiği'ni 17.30'da, son yerel seçimde BDP'den belediye başkanı seçilen Gültan Kışanak'ı 18.00'de ziyaret edecek.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT