1. HABERLER

  2. HABER

  3. Almanya'da Sünnet Sorunu Çözülüyor
Almanyada Sünnet Sorunu Çözülüyor

Almanya'da Sünnet Sorunu Çözülüyor

Almanya Federal Adalet Bakanlığı kamuoyunda büyük tartışmalara sebep olan sünnet yasağı ile ilgili yasa tasarısı hazırladı.

27 Eylül 2012 Perşembe 14:04A+A-

Bakanlık tıbbın gereklerine göre yapılan ve anne-babanın muhtemel risklere karşı bilgilendirilip onayının alındığı sünnetin serbest olmasını teklif ediyor.

Aile Hukuku bünyesinde yapılacak iki maddelik değişiklikle yasağın önüne geçecek olan Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ancak çocuğun belli bir yaşam standardının tehlikeye girmesi durumunda ise bu maddelerin geçerli olmayacağını ifade ediyor.

Köln Eyalet Mahkemesi'nin geçtiğimiz Haziran ayında dini sebeplerle sünnetin insan yaralama suçu kapsamında olduğuna karar vermesi, Müslüman ve Yahudi toplumu tarafından tepkiyle karşılanmış 19 Temmuz'da Federal Parlamento özel oturum gerçekleştirmişti. Parlamento aldığı kararla, tıbbi şartların yerine getirilmesi durumunda dini nedenlerden dolayı sünnetin serbest olması konusunda prensip kararı almıştı.

YENİDOĞAN SÜNNETİNDE DOKTOR ŞARTI ARANMAYACAK

Bakanlık tarafından hazırlanan tasarıda doğrudan belirtilmeden hahamların da sünneti gerçekleştirmesinin önü açılıyor. Taslaktaki "Çocuğun doğumundan itibaren ilk altı ay içerisinde dini cemaat tarafından belirlenen doktor olmayan fakat gerekli eğitimi almış kişi tarafından da sünnet gerçekleştirilebilir." ifadesi dini cemaat tarafından tayin edilen uzman kişilerin de sünnet yapabileceğini vurguluyor. Doktor olmayan fakat uzman kişilerce yapılacak sünnet doğumdan sonra ilk altı ayla sınırlı olacak. Tasarıda Yahudilerde sünnetin çocuğun doğumundan sonra sekizinci günde, Müslümanlarda ise doğumdan sonra yedinci günden çocuğun ilkokula başlama yaşına kadar olan aralıkta gerçekleştirildiği bilgisine de yer veriliyor. Aile hukuku (Burgerliche Gesetzbuch) 1631d paragrafına yapılacak eklemeyle sorun çözülmüş olacak.

SAĞLIK İÇİN SÜNNET DE YASAL OLACAK

Bakanlık ayrıca yasada sağlık için sünnet olmak zorunda olanları da kapsayacak şekilde değişikliğe gidecek. Yasada dini gerekçelerle sünnet vurgusu yapılmayacak. Doktorların gerekli bilgilendirmesinden sonra ailelerin onayıyla yapıldığı için, muhtemel komplikasyonlar durumunda da sünnet insan yaralama suçu kapsamında değerlendirilmeyecek ve ailenin tazminat talep etme hakkı olmayacak. Buna karşılık doktorlar çocukta oluşacak acının en aza indirgenmesi için gerekli tedbirleri alacak.

Federal Adalet Bakanı Leutheusser-Schnarrenberger'in bu tasarı hakkında Cuma günü hukukçuları dinleyeceği ve sonrasında tasarıyı bakanlar kuruluna getireceği belirtiliyor.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT