1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Alman Die Welt Muhabiri Deniz Yücel Serbest Bırakıldı
Alman Die Welt Muhabiri Deniz Yücel Serbest Bırakıldı

Alman Die Welt Muhabiri Deniz Yücel Serbest Bırakıldı

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Alman Die Welt muhabiri Deniz Yücel serbest bırakıldı. Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel dün yaptığı görüşme öncesi tutuklu gazeteci Deniz Yücel'un tutukluluğu gündeme gelmişti.

16 Şubat 2018 Cuma 15:49A+A-

Almanya ile Türkiye arasında gerginliğe neden olan Alman Die Welt muhabiri Deniz Yücel serbest bırakıldı. TRT Haber’in aktardığına göre son dakika gelişmesini Die Welt gazetesi duyurdu. Deniz Yücel hakkında savcılıkça 18 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandığı ve iddianameyi kabul eden mahkemenin tahliye kararı verdiği öğrenildi.

Reuters haber ajansı Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın tahliye haberini doğruladığını açıkladı. Haberi avukatı Veysel Ok “Ve nihayet müvekkilim Deniz Yücel hakkında tahliye kararı çıktı” mesajıyla duyurdu.

18 YIL HAPİS İSTEMİYLE İDDİANAME HAZIRLANDI: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Deniz Yücel hakkında 18 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandığı, iddianameyi kabul eden İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Yücel'in tahliyesine karar verdiği öğrenildi.

HANGİ SUÇLAMALAR YAPILDI?: İstanbul Başsavcılığı'nca, hazırlanan iddianamede, Yücel'in "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlarından 4 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

ALMANYA'DAN İLK TEPKİ: Alman Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Ulrike Demmer, Türkiye’de tutuklu bulunan “Die Welt” gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in tahliye edilmesi konusunda herkesin çaba harcadığını söyledi. Yücel'in tahliye edilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirten Demmer, bu konunun kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

"TÜRK ADALETİNE TEŞEKKÜR EDİYORUZ": Basın toplantısına katılan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul da Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in bu konuda geçen haftalarda yoğun çabaları olduğuna hatırlatarak, Yücel'in serbest bırakılmasını olumlu karşıladıklarını kaydetti.

"Türk adaletine teşekkür ederiz." diyen Breul, bu konuda henüz ayrıntılı bilgilere sahip olmadıkları için daha fazla açıklama yapamayacağını kaydetti.

"GİZLİ ANLAŞMA İDDİASI DOĞRU DEĞİL": Bir gazetecinin "Yücel'in serbest bırakılması karşılığında Alman hükümetinin Türkiye'ye verilen Leopard tipi tankların modernleştirileceği vaadinde bulunup bulunmadığı" şeklindeki soruyu da kesin bir dille reddeden Breul, Yücel'in serbest bırakılması konusunda Türkiye hükümeti ile hiçbir gizli anlaşmanın yapılmadığını söyledi.

BAŞBAKAN YILDIRIM NE DEMİŞTİ?: Başbakan Binali Yıldırım, dün "Die Welt" gazetesi muhabiri Deniz Yücel konusuna değinerek, şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

"Deniz Yücel ve diğer zanlılar, tabi ki belirli suçlamalara maruz olarak tutuklu durumdalar. Bunlar, mahkemelerin kendi kapasitesinde, yetkisinde görülüyor ve bunlardan geçmişte birkaç tanesinin mahkemesi görüldü ve gereği yapıldı. Burada da ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içerisinde gereken yapılacaktır. Bize düşen mahkemeye yardımcı olmak, mahkemenin işini kolaylaştırmak, onların önünü açmak." Merkel ise "Deniz Yücel davası bizim için önemli" demişti.

DENİZ YÜCEL NEDEN TUTUKLANDI?: Gazeteci Deniz Yücel geçen yıl 14 Şubat'ta İstanbul'da kendi isteğiyle ifade vermek üzere gittiği emniyette gözaltına alınmış, 27 Şubat'ta da 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve terör propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Silivri Cezaevi'nde tutulan Yücel hakkında henüz iddianame hazırlanmadı. Almanya, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Yücel'de dahil olmak üzere Türkiye'de siyasi gerekçelerle tutuklu bulunan altı Alman vatandaşının serbest bırakılmasını talep ediyor. Yücel'in Türk ve Alman vatandaşlığı bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum