1. HABERLER

  2. HABER

  3. Alkol, Bizde Çağdaşlık Şartı Gibi Gösteriliyor
Alkol, Bizde Çağdaşlık Şartı Gibi Gösteriliyor

Alkol, Bizde Çağdaşlık Şartı Gibi Gösteriliyor

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, Türkiye’de ise alkol kullanmanın yaşam tarzıyla, dünya görüşüyle ilişkilendirildiğini belirtti.

28 Kasım 2012 Çarşamba 00:40A+A-

“Her yıl alkole bağlı nedenlerden 115 bin gencin öldüğü Avrupa’da alkolün zararlarının tedavisine 125 milyar avro harcanıyor. Bunları bilip alkole karşı nasıl mücadele etmeyelim?” diye soran Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, Türkiye’de ise alkol kullanmanın yaşam tarzıyla, dünya görüşüyle ilişkilendirildiğini belirtti.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, “Dünya değişti, zararlı alışkanlık ve bağımlılıklar da çeşitlendi. Tütün ve tütün ürünleri, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının yanı sıra yeme-içme, internet, cep telefonu, televizyon, gibi başka bağımlılıklara karşı da mücadele edeceğiz” dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin yeni Genel Başkanı Prof.Dr. İhsan Karaman, “İkinci yüzyılında Yeşilay’ı tüm dünyaya model kılacak olan uluslararası bir vizyon ve buna uygun bir çalışma planı düşünüyoruz” diye konuştu.

Sigara kartelleriyle gençler mücadele edecek

Yeşilay Genel Başkanı, şöyle devam etti: “Alkol, sigara ve diğer uyuşturuculara yönelik projelerimiz ‘önleme’ temelli olacak. Bağımlılıkları belirleyen çevresel, sosyal, psikososyal, kişisel, determinantlar tanımlanacak ve müdahale yöntemleri geliştireceğiz. Hali hazırda bağımlı olanlar için de davranış değişikliğine yönelik kanıta dayalı stratejiler kullanacağız. Yeşilay gençlerdeki motivasyonu ve başkaldırı eğilimini sigara ve alkol kartellerine yönelterek, gençlerle birlikte, gençlerdeki enerji ve aktivizmi kullanarak, gençlerin aklıyla kartellerle mücadele edecek. Bir halk sağlığı problemi olarak alkol alışkanlığı tamamen bilimsel temelde tartışılacak; halk sağlığı menfaatine alkol kontrolü stratejilerinin savunuculuğu yapılacaktır.”

Uluslararası katılımlı bilimsel konferanslar düzenleyeceklerini belirten Karaman, “Dünya değişti, zararlı alışkanlık ve bağımlılıklar da çeşitlendi. Tütün ve tütün ürünleri, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının yanı sıra yeme-içme, internet, cep telefonu, televizyon, gibi başka bağımlılıklara karşı da mücadele edeceğiz. Yeni Yeşilay insanları üretkenlikten, dinamizmden, sağlıklı olmaktan uzaklaştıran her türlü kötü alışkanlığın karşısında olacak” diye konuştu.

“Maalesef Türkiye’de alkol sembolik, alkol kullanmak yaşam tarzıyla, dünya görüşüyle ilişkilendiriliyor” diyen Yeşilay Genel Başkanı Karaman, “Alkole karşı olanlar ‘Bunlar çağdaşlaşmaya, hayat tarzımıza karşı’ denerek dışlanmış. Kimlik, kişilik, ideoloji, hayat tarzı, dünya görüşü üzerinden bakmıyoruz. Alkole ‘halk sağlığı sorunu’ olarak bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyada da alkol politikalarının değiştiğini kaydeden Karaman, “Avrupa Alkol Politikaları Birliği bunlardan biri. Avrupa’dan elimizde çok veri var. En çok alkol tüketilen coğrafya Avrupa, Avrupa’da her yıl alkole bağlı nedenlerden 115 bin genç ölüyor. 15-16 yaşındaki Avrupalı öğrenciler arasında yapılan bir araştırmaya göre yüzde 43’ü ağır içici. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de 16-24 yaş arasındaki gençlerin önde gelen ölüm nedeni alkol. Avrupa’da alkolün zararlarının tedavisine harcanan para 125 milyar avro, bunları bilip alkole karşı nasıl mücadele etmeyelim?” diye konuştu.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT