1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Ali Şükrü Bey Mezarı Başında Anıldı
Ali Şükrü Bey Mezarı Başında Anıldı

Ali Şükrü Bey Mezarı Başında Anıldı

Yakın Tarihin ilk siyasi cinayeti olan Ali Şükrü Bey, Trabzon Boztepe mevkiindeki mezarı başında anıldı.

25 Mart 2013 Pazartesi 10:26A+A-

HAKSÖZ-HABER

Akçaabat İlim Yolcuları Derneğinin çağrısıyla aralarında Eynesil Özgür-Der, Trabzon İHH ve Mazlum-der’in de olduğu sivil toplum kuruluşları ilk siyasi cinayete kurban giden Ali Şükrü Bey’i anmak için mezarı başında etkinlik düzenledi.

İlim Yolcuları Derneği Üyesi Tolga Kahraman,Ali Şükrü Bey’in mücadele dolu hayatıyla alakalı metni okumasıyla başlayan anma dua ile sona erdi.

ali-sukru-bey-9.jpg

ali-sukru-bey7.jpg

alisukrubey12.jpg

Basın Açıklamasının Tam Metni:

ALİ ŞÜKRÜ BEY

1884 yılında Trabzon Vakfıkebir de doğmuştur. Babası emekli deniz kıdemli yüzbaşı Hacı Hafız Ahmet Kaptan’dır. Yörede ailesi  “Reisoğulları” namıyla bilinir.

Asıl mesleği itibariyle deniz subayı olan Ali Şükrü Bey, kardeşi Şevket (Doruker) Bey ile birlikte Heybeliada’daki Bahriye Mektebi’ne kaydolmuş ve 1904 senesinde bitirerek Bahriye Erkan-ı Harb zabiti (Deniz Kurmay Subayı) olarak orduya katılmıştır.

1909 yılında Osman Donanmasının takviyesi için kurulan ve birçok yüksek rütbeli subayın da yer aldığı “Donanma-yı Osmanî Muavenet-i Milliye Cemiyeti” ikinci başkanlığına şahsiyet ve dirayetiyle seçilmiştir. Donanma Cemiyeti tarafından alınmak istenen nakliye gemileri için İngiltere’ye gönderilince fırsattan istifade ederek  deniz hukuku tetkikat ve tahsili yapmış, İngilizceyi de iyi derecede öğrenmiştir. Ali Şükrü Bey, ordunun büyük ölçüde siyasetin içine itilmesi sonucu İttihat ve Terakki’nin burada kendinden olmayanı barındırmak istememesi üzerine çok sevdiği askerlikten yüzbaşı rütbesinde iken istifa ederek siyasete atılmıştır. Ali Şükrü Bey siyasi ahlakı, medeni cesareti ve şuurlu muhafazakârlığı ile kısa zamanda kendini kabul ettirmiştir. Milli mücadele kahramanı Ali Şükrü Bey sert bakışlı, iyi konuşan, sözünü dinleten, kendi bildiğinden şaşmayan bir hatipti.

1920'de 36 yaşında Trabzon mebusu seçilerek Osmanlı Meclis-i Mebusan'ında görev almıştır. Daha sonra Ankara'da açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de Trabzon milletvekili olarak girmiştir. TBMM’inde Mustafa Kemal Atatürk’e en sert muhalefet yapan liderlerden biri olmuştur.

 Hakimiyeti Milliye gazetesine karşı Tan gazetesini çıkarmıştır. Özellikle,1.Lozan görüşmeleri sırasında TBMM’sinde görüşlerini hiç çekinmeden açıklama cesareti göstermiştir. Örneğin; İsmet Paşa'nın hariciyeci olmadığı için Lozan'da acemice işler yaptığını ve TBMM'nin kendisine verdiği yetki sınırlarının dışına çıkarak müzakereleri sürdürdüğünü ileri sürmüştür. "Mehmetçiğin süngüsüyle ve şehitlerin kanlarıyla kazanılan muazzam zafer, Lozan'da heba ediliyor. Yani, harp meydanında kazandıklarımız, götürülüp masada kaybediliyor.” demiştir.

Onun bu gibi konuşmalarından sonra bazı vekiller meclis içinde Ali Şükrü Bey’in üzerine silâhla gittikleri halde o yine de yılmamış ve inandığını söylemeye devam etmiştir. Örneğin; Ali Şükrü Bey, yeni Meclis'in kurulduğu ilk günlerde "içki yasağını" gündeme getirmiş ve 14 Eylül 1920'de  kabul edilen "Men'i Müskirat Kanunu" dindar demokrat arkadaşlarının gayretleriyle yürürlüğe girmiştir. Bu olay içki müptelası bazı şahısların ona düşmanlığını artırmıştır.

Ali Şükrü Bey aynı zamanda Bediüzzaman Said Nursî' ile yakın dosttu. Bu nedenle onun bazı eserlerini kendi matbaasında bastırmıştı. Bu gibi nedenlerden dolayı boy hedefi haline gelen Ali Şükrü Bey, 27 Mart 1923 günü Mustafa Kemal'in özel muhafız alayı komutanı ve arkadaşı olan hemşerisi Topal Osman tarafından boğularak öldürülmüştür. Bu cinayet Türkiye Cumhuriyet’inde ilk siyasi suikastlarından biri olarak bilinmektedir.

Sivil Toplum Kuruluşları olarak, büyük mücadele adamı Ali Şükrü Bey’e Allah’tan af ve mağfiret diliyor ve bir daha bu gibi siyasi cinayetlerin olmamasını temenni ediyoruz. 24.03.2013

MAZLUMDER, Memur-Sen, Hak-İş, Trabzon İHH Derneği, Eynesil Özgür-Der Temsilciliği, İlim Yolcuları Derneği, Hizmet-İş Sen, Öz Orman-İş Sen, Eğitim-Bir-Sen, Bem-Bir-Sen, Sağlık-Sen,Toç-Bir-Sen, Diyanet-Sen, Büro-Memur-Sen, Birlik-Haber-Sen, Enerji-Bir-Sen, Es-Der, Tek-Der, Esam, Huder, Akson, Öğ-Der, AGD Şb.Bşk.lığı, Yavuz Selim Vakfı, Araştırma Kültür Vakfı, T.yazarlar Birliği Trb.Şb.Bşk.lığı,…                                                              

---------------------

Ali Şükrü Bey ile ilgili yayınladığımız bazı haberler:

Ali Şükrü Bey'i Kim, Neden ve Nasıl Öldürdü?

Ulu Önder'in Öldürttüğü Ali Şükrü Bey Anıldı

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum