1. HABERLER

  2. HABER

  3. Akdeniz'de '500 Göçmen Kayıp' İddiası
Akdeniz'de '500 Göçmen Kayıp' İddiası

Akdeniz'de '500 Göçmen Kayıp' İddiası

Avrupa'ya kaçışta önemli bir rota olan Akdeniz'de yeni bir kaçak faciasının yaşandığı, 500 civarında kişinin kayıp olduğu ileri sürüldü.

16 Eylül 2014 Salı 02:08A+A-

Afrika ve Ortadoğu'daki sorunlu bölgelerden Avrupa'ya kaçışta önemli bir rota olan Akdeniz'de yeni bir kaçak faciasının yaşandığı, 500 civarında kişinin kayıp olduğu ileri sürüldü.

İtalyan basınına yansıyan haberlerde, "Pegasus" isimli Panama bandıralı ticari gemi tarafından kurtarılan ve İtalya'nın Pozzallo Limanı'na iki gün önce bırakılan iki Filistinli kaçak, Akdeniz'de içinde 500 kişinin bulunduğu bir teknenin battığını iddia etti.

Mısır'ın Damietta Limanı'ndan yaklaşık 500 kişi olarak 6 Eylül akşamı hareket ettiklerini anlatan iki Filistinli kaçağın ifadeleri üzerine İtalyan güvenlik makamları olayı araştırmak için soruşturma başlattı. Teknedeki 500 kişinin Filistin, Mısır, Sudanlılar'dan oluştuğu ve arasında çok sayıda çocuklu ailenin bulunduğu bildirildi.

İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberinde, Malta'nın 300 deniz mili açıklarındaki facianın, kaçaklarla onları deniz ortasında tekne değiştirmeye zorlayan insan kaçakçıları arasında çıkan arbede neticesinde teknenin alabora olmasıyla meydana geldiği ifade edildi.

Uluslararası Göç Örgütünden yapılan açıklamada da "Polis tarafından soruşturulan iddianın doğruluğu onaylanırsa son yılların en ciddi ve büyük göçmen teknesi batığı olayı olacak" denildi ve yaşanan olay toplu cinayete benzetildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İtalya'daki organizasyonun sözcüsü Carlotta Sami de olaya ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yazdığı iletide, "Bu, eşi görülmemiş insani bir kriz" ifadesini kullandı.

BMMYK'nın son verilerine göre, 13 Eylül akşamı Malta açıklarında yaşanan alabora olayından 9 kişi kurtuldu, 300 kişi kayboldu. Aynı gün içinde Mısır kıyılarında alabora olan bir başka teknede 15 kişi yaşamını yitirdi, 72 kişi kurtuldu. Cuma günü Libya açıklarındaki bir başka alabora olayında 99 kişi kurtarıldı, 3 kişi cesedinin çıkarıldı. Son olarak da Libya açıklarında 45 kaçak hayatını kaybetti, 75 kişi ise kurtarıldı.

BMMYK'nın basın ofisinden yapılan bir başka açıklamada da 2014'te 2 bin 500 göçmenin yaşamını yitirdiği ya da kaybolduğu belirtildi.

Bu arada, dün BMMYK Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile Malta'ya giden kaçakların dramını yerinde gözlemleyen ABD'li film yıldızı BM İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie de Avrupa ülkelerine Akdeniz'deki kurtarma operasyonlarına daha fazla katkıda bulunma çağrısı yaptı.

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT