1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Akabe Vakfı’ndan İBB’ye tepki: ‘Ayrımcılığı Kınıyoruz’
Akabe Vakfı’ndan İBB’ye tepki: ‘Ayrımcılığı Kınıyoruz’

Akabe Vakfı’ndan İBB’ye tepki: ‘Ayrımcılığı Kınıyoruz’

Akabe Vakfı, "İstanbul Gençlik Fuarı"na davet edildikten sonra kendilerine stant verilmemesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi.

19 Mayıs 2016 Perşembe 11:17A+A-

Mustafa İslamoğlu’nun öncülüğünü yaptığı Akabe Vakfı, "İstanbul Gençlik Fuarı"na davet edildikten sonra “yer darlığı” sebebiyle mazeret bildirilip kendilerine stant verilmemesi üzerine bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasının tam metni:

Kamuoyuna Duyuru

Ülkemizde farklı fikirlere tahammülsüzlük atmosferi gittikçe yayılmakta. Çoğulculuğu, düşünce ve ifade özgürlüğünü teminat altına alması gereken kamu kurumlarının da bu tahammülsüzlüğe alet olmaları ise ayrımcıları, baskıcıları cesaretlendiriyor. Toplumun tüm kesimlerine eşit seviyede yaklaşması gereken, ayrımcılık yapmaması gereken kurumların ayrımcılık yapması ise durumu daha da vahimleştiriyor.

Kur’an’ın anlaşılması yolunda yapılan bir çok faaliyet, hurafecilikten geçinen bazı kişi ve çevreleri rahatsız etmiş, bu çevreler bürokrasi içerisindeki kadroları sayesinde Kur’an merkezli düşünen hoca, akademisyen ve yazarın etkinliklerini engelleme, konuşturmama, hedef gösterme yoluna gidilmiştir. Buna televizyon programlarında isim verilerek hedef gösterilmelerine rağmen cevap hakkı tanınmaması da eklenebilir. Konuşmacıları dinlemek yerine susturma girişimleri başka vakıf vb. gruplara da yansımış, farklı düşüncelerdeki bir çok konuşmacı ülkemizdeki farklı kentlerde konuşmalarını iptal etmek zorunda kalmışlardır.

Akabe Eğitim ve Kültür Vakfı, Aktif Düşünce Derneği ve Kur’ani Hayat Dergisi geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından bu yıl 14-19 Mayıs tarihleri arasında Yenikapı’da düzenlenen "İstanbul Gençlik Fuarı"na davet edilmişti. Davete icabet edeceğimizi ve istek doğrultusunda fuar alanında stand açmanın yanı sıra bir dizi konferans etkinliği de düzenleyeceğimizi de belirtmiştik. Anlaştığımız üzere Mayıs ayındaki etkinlik için geçtiğimiz Ocak ayında tekrar arandık. Ve Mart ayı içerisinde düzenlenen tüm davetlilerin katıldığı istişare toplantısında da yer aldık. Böylece İstanbul Gençlik Fuarı için hem vakfımız hem de Aktif Düşünce Derneği ve Kur’ani Hayat Dergisi ayrı ayrı hazırlıklarına başlamıştı.

Gelin görün ki Fuar etkinliğinin başlamasına birkaç gün kala “yer darlığı” bahanesiyle davet edilen kurumlarımızın katılımlarının engelleneceği tarafımıza bildirildi.

Bu sebeple üzerinde anlaşılmış olan 1 Dergi ve 2 STK’mızın standları fuarda halkımız ile buluşamadı. Ayrıca Emre Dorman, Sinan Canan, Adem Tuzcu, Caner Taslaman ve Mehmet Şafak Ergün’ün konuk edileceği etkinlikler de iptal edilmiş oldu.

30 bin metrekare alanlık Yenikapı alanındaki gözlemlerimiz de gösterdi ki birçok stand alanı boş olarak durmaktadır. 30 bin metrekarelik alanda bizi görmek istemediklerinin kanıtıdır.

Daha önce katılacağımızı kendilerine bildirdiğimiz kurumlarımız, derneklerimiz ve temsilciliklerimizden gelen yoğun tepkilere ve bu haksızlığa makul bir açıklama yapılması adına bu bildiriyi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor müdürlüğü'nün kurumlarımıza uyguladığı ayrımcılık sebebiyle kınıyor ve aşağıdaki soruları cevaplandırmalarını bekliyoruz.

Davet ettiğiniz kuruluşları tüm hazırlıklarını tamamlamışken etkinliklere birkaç gün kala yüzlerine kapıyı kapatmanız hangi ahlaka ve adalete sığıyor?

Bürokrasi içerisinde kadrolaşmış kimi çevrelerin kendileri gibi düşünmeyen farklı düşünce gruplarına karşı uyguladıkları bu sansür ve engellemelerin Yeni Türkiye imajına zarar vereceğini düşünmüyor musunuz? Neden bu sansürcülerden hesap sormuyorsunuz?

30 bin metrekarede boş stantların olduğu yeni bir etkinlik için yer darlığını bahane etmek yerine mertçe daveti son anda geri çekmenin gerçek sebeplerini açıklansaydı daha dürüstçe olmaz mıydı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün bu ayrımcılığını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Saygılarımızla

Akabe Vakfı

HABERE YORUM KAT

6 Yorum