1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. AK Parti ve Erdoğan Ne Yapsa Yaranamıyor!
AK Parti ve Erdoğan Ne Yapsa Yaranamıyor!

AK Parti ve Erdoğan Ne Yapsa Yaranamıyor!

İç siyasetten dış siyasete uzun bir dönemdir her alanda ulusalcı söylem ve politikaları AK Parti ve Erdoğan tercih etmesine rağmen ulusalcılar pek ikna olmuşa benzemiyor.

07 Kasım 2017 Salı 15:07A+A-

Odatv’nin yer verdiği Erol Manisalı’ya ait sözler de bunun göstergelerinden…

Söz konusu haber ve yazıyı ilginize sunuyoruz:

AVRASYACILIĞI TÜRKİYE GÜNDEMİNE SOKAN EROL MANİSALI: BİZİMKİYLE ERDOĞAN'INKİ SİYAHLA BEYAZ GİBİ

Avrasyacılık tartışmasını Türkiye'de başlatan isim Erol Manisalı, AKP'nin Avrasyacı olup olmadığına ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Türkiye’de Avrasyacılık tartışmasını ilk açan Cumhuriyet gazetesi yazarı Erol Manisalı, 7 Mart 2002 tarihinde İstanbul Harp Akademileri’nde yaptığı konuşmayı hatırlattı. O konuşmasında Türkiye’nin Batı’nın yanı sıra, Rusya ve Asya ile de ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söylediğini yazan Erol Manisalı, dönemin MGK Genel Sekreteri Org. Tuncer Kılınç’ın da kendisine destek verdiğini söyledi.

AKP’nin Avrasya siyasetine yaklaşması yönündeki açıklamalara dikkat çeken Erol Manisalı, “Bugün Ankara’nın 7 Mart 2002’de yapılan önerileri uygulamasının nedenleri ile bizim nedenlerimiz siyahla beyaz gibi farklıdır” dedi.

Erol Manisalı’nın açıklaması şöyle:

“7 Mart 2002’de İstanbul’da Harp Akademileri’nde kamuya (ve dünyaya) açık bir seminer düzenleniyordu. Bahçeli henüz Ecevit koalisyonunu dağıtma bombasını patlatıp “yeni Türkiye’nin ve AKP’nin yolunu açmamıştı”. Ben sunduğum tebliğ ile Türkiye için; “Batı’ya tek yanlı bağlanma yerine Rusya (ve Asya) ile de ilişkilerini geliştirip bir denge sağlamasını: aksi halde ABD ve AB’nin tek yanlı siyasi, iktisadi ve askeri bağlarla Türkiye’yi Lozan’dan Sevr’e yavaş yavaş götüreceğini” savunmuştum.

Benim sunumum sonrasında MGK Genel Sekreteri Org. Tuncer Kılınç söz alarak, “Erol Manisalı’nın görüşlerine katılıyorum. Türkiye, ABD’yi göz ardı etmeden, Rusya ve İran ile de ilişkilerini geliştirmelidir” demişti. (*)

7 Mart 2002’de, o tarihte etkili olan MGK’nin genel sekreteri aracılığı ile bu tutumu sergilemesi, içerideki “Batılı” değil “Batıcı” kafadaki çevrelerde şok etkisi yaratmıştı, çok kızgındılar. Ergenekon ve Balyoz’un hazırlıkları yapılıyordu.

Vay efendim, “ordu Batı’ya karşı çıkıyor, bu ne iştir” diye, bugünkü yandaş basının “asimetrik boyutunda” yaygaraya başladılar. Kılınç ve ben Newsweek’ten Economist’e, Financial Times’tan FAZ’a kadar Batı medyasında hedef olduk.

7 Mart 2002’de benim sunumum üzerine MGK Genel Sekreteri’nin yaptığı öneriyi Erdoğan bugün uygulamaya çalışmıyor mu?

BİZİM FARKIMIZ NEYDİ

Bugün Ankara’nın 7 Mart 2002’de yapılan önerileri uygulamasının nedenleri ile bizim nedenlerimiz siyahla beyaz gibi farklıdır:

Bugün Ankara’nın (ve Erdoğan’ın) bu uygulamaya geçmesinin gerisindeki nedenler şunlardır: yeni siyasal İslamcıların (ve AKP’nin) iktidara gelişinde ABD 90’ların ikinci yarısında büyük destek verdi: açılım politikalarından Gülen-AKP yakınlığına kadar verilen destek ABD’nin FETÖ’yü öz evladı olarak AKP’nin (ve liderinin) üzerine sürmesi ile son buldu ve iş 15 Temmuz ile noktalanmaya çalışıldı.

AKP yönetimi (ve Erdoğan) bunun üzerine kendisine kazık atan ABD’ye karşı Moskova’ya yönelmek zorunda bırakıldı. Bu sonuç biçimsel olarak “eksen kayması” gibi görünse de özünde, “yerli siyasal İslamın iktidarda kalma savaşıdır”.

Ankara’dakiler için öncelik, “iktidarda kalmak için olanakları değerlendirmektir” desek yanlış olmaz.

7 Mart 2002’de benim önerdiğim ve MGK Genel Sekreteri’nin seminerde desteklediği oluşum ise çok farklıdır: biz Türkiye’nin tek yanlı Batı bağlarından kurtarılması: Sevr’e sürüklenmemesi için Rusya (ve Asya) ile de siyasi, iktisadi ve askeri ilişkilerini geliştirmesini savunuyorduk; ülkenin ulusal çıkarlarının (ve demokrasinin) ancak bu yolla sağlanabileceğine inanıyorduk.

Bizim nedenlerimiz ile bugünkü “zorunlu uygulamaların” arkasındaki nedenler çok farklıdır.

Değerlendirmelerimizi “büyük resmi” göz ardı ederek, “pratik ve öznel gerekçelerle” yaparsak kendi kendimizi aldatmaktan başka bir şey yapmayız.

Sol kesimde kimi dostların bu sonuçlara “biraz fırsatçı” yaklaşımları, dün aynen “Batıcıların” yaptığı gibi Türkiye’nin bütünlüğüne fayda getirmez. Hatta kutuplaşmayı körükler.

(*) E. Manisalı “Yolumun Kesiştiği Ünlüler” sayfa 102-106, Kırmızı Kedi yay. 2017”

HABERE YORUM KAT