1. HABERLER

  2. HABER

  3. AK Parti Kongresinin Onur Konuğu Mursi
AK Parti Kongresinin Onur Konuğu Mursi

AK Parti Kongresinin Onur Konuğu Mursi

Hafta sonu gerçekleştirilecek olan AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi için yapılan hazırlıklarda son aşamaya gelindi.

26 Eylül 2012 Çarşamba 05:07A+A-

Haber: Musa Taşpınar

Başbakan Tayyip Erdoğan, kongrede yapacağı konuşmada 2023 Siyaset Vizyonu'nu ortaya koyacak. Bu kapsamda, ülke gündemindeki terör, Kürt sorunu, dış politika, AB, yeni anayasa ve demokratikleşme konularında önemle mesajlar vermesi bekleniyor. Kongre için dünyanın önde gelen birçok devlet liderine de davetiye gönderilirken, kongrenin onur konuğunun Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olacağı belirtiliyor. Mursi'nin yanı sıra Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani ve Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder de kongre davetine olumlu cevap verdi. Davetiye gönderilen isimler arasında ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi isimler de bulunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son kez genel başkan adayı olacağı 4. Olağan Büyük Kongre hazırlıkları günler öncesinde başladı. Kongre öncesinde AK Parti Genel Başkan yardımcıları Hüseyin Çelik, Ömer Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Danışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'dan oluşturulan ekip bir taraftan Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını hazırlıyor, bir taraftan da parti programını güncelliyor.

Erdoğan'ın kongrede yapacağı konuşmada ülkenin sıcak gündemleri üzerine mesajlar vermesi ve 2023 Siyaset Vizyonu'nu ortaya koyması bekleniyor. Ayrıca, parti tüzüğünde 'en fazla üç dönem' ifadesi 'ardı ardına üç dönem' şeklinde düzeltilecek. Kongrede seçilecek kadronun, yerel ve genel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak olması kongrenin önemini bir kat daha artırıyor. Bu kongreden sonra Başbakan Erdoğan'ın aralarında bulunduğu 73 milletvekili önümüzdeki dönem milletvekili adayı olamayacak. Kongre öncesinde en çok merak edilen konulardan birisi ise AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'na (MKYK) hangi isimlerin gireceği. HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ve eski Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu'nun yeni MKYK'da yer alması beklenirken, parti yönetimine kamuoyu tarafından bilinen bazı sürpriz isimlerin de katılacağı belirtiliyor.

YAYIN VE KONUŞMALAR 7 DİLE ÇEVRİLECEK

Kongrenin gerçekleştirileceği Ankara Arena Spor Salonu'nda büyük bir katılım bekleniyor. Kongre için AK Parti'nin seçim şarkılarında imzası bulunan sanatçı Özhan Eren tarafından özel klip ve şarkı hazırlandı. '11 yıldır sözümüz söz' isimli şarkının klibinde 81 ilden görüntülere yer verildi. Kongrenin basın organlarında daha iyi yer alması için 12 kameralı yayın yapılacak ve konuşmalar İngilizce, Arapça, Fransızca, Almanca, Portekizce, Rusça ve İspanyolca gibi 7 dile çevrilecek.

Suriye, İsrail ve BDP'ye davet yok

Kongrenin yurtdışından onur konuğu, davete olumlu cevap veren Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olacak. Mursi'nin yanı sıra Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani ve eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de kongreye katılacak. Yurtdışında Suriye ve İsrail, yurtiçinde ise BDP'ye davetiye gönderilmedi. AK Parti, Gazze'ye yardım götürmek için yola çıkan ve İsrail'in saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisinde bulunan İsrail'in Arap asıllı kadın milletvekili Hanin Zuabi'yi kongreye davet etti.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT