1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Ahraru'ş- Şam: Rus Uçakları Kadın ve Çocukları Vurdu
Ahraru'ş- Şam: Rus Uçakları Kadın ve Çocukları Vurdu

Ahraru'ş- Şam: Rus Uçakları Kadın ve Çocukları Vurdu

Suriye'de Ahraru'ş- Şam'ın komutanlarından İbad Kasım, "Rusya, Sivil halka, camilere ve ılımlı muhaliflere saldırıyor" dedi.

05 Ekim 2015 Pazartesi 14:27A+A-

Ahraru'ş- Şam'ın Cebel Ekrad bölgesindeki saha komutanlarından İbad Kasım, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarına ilişkin, ''Rus uçaklarının saldırılarında kadın ve çocuklar yaşamını yitirdi. Ruslar burada terörle mi mücadele ediyor yoksa Esed'i kurtarmak için mi geldi?" dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kasım, Suriye halkının devrimin başından bu yana çok sayıda darbe aldığını belirterek, "Dera kentinde çocukların sokağa ilk çıktığı günden bu yana halk sadece özgürlük istedi. Tüm dünyanın Suriye'ye yoğunlaşacağını düşünüyorduk. Ama olmadı" diye konuştu.

Rusya'nın devrimin başından beri Esed'e yardım ettiğini vurgulayan Kasım, artık kendilerini kimin vurduğunu pek önemsemediklerini ifade etti.

"Rusya, sivil halka, camilere ve ılımlı muhaliflere saldırıyor"

Kasım, "Rusya veya rejim bu topraklarda bir şey elde edemeyecek" diyerek, "Rus yönetimi veya Putin DAİŞ'le mücadele kapsamında Suriye'ye geldiğini söylüyor. Suriye'ye girerek, özgürlük isteyen halkın problemlerini çözemezler. Suriye halkına terörün ne olduğunu sordular mı? Az önce üstümüzde Suriye sahilini bombalamaya giden uçaklar vardı" ifadelerini kullandı.

Kasım, Rus savaş uçaklarının sivilleri hedef aldığına dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ruslar, Cisr eş-Şuğur'da camiye (Ömer bin Hattab Cami) saldırdı. Cebel ez-Zaviye bölgesinde sivilleri vurdu. Rus uçaklarının saldırılarında kadın ve çocuklar yaşamını yitirdi. Rus uçakları burada terörle mi mücadele ediyor yoksa Esed'i kurtarmak için mi geldi? Yoksa Suriye'de tüm Müslümanlara hükmetmek için mi? Suriye'ye girerek ABD'ye, mevcudiyetini ispat etmeye mi çalışıyor? Rusya, sivil halka, camilere ve ılımlı muhaliflere, yardım kuruluşlarına, hatta tarım bölgelerine saldırıyor. Rusya, eğer terörle mücadele için geldiyse bunu ispat etmesi lazım."

"Rejim, zor durumdaydı"

Suriyeli İnsan Hakları savunucusu avukat ve gazeteci Selim el-Ömer de Rusya'nın bu desteğinin, Esed rejiminin ne kadar zor durumda olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Kasım, muhalif çatı yapılanması Fetih ordusunun Kardahaya (Esed'in Lazkiye'deki köyü) yönelmesinin Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinin başlıca nedeni olduğunu savunarak, Rusya'nın, Suriye'de başarılı olamayacağı görüşünü dile getirdi.

Esed rejiminin kendini savunacak durumda olmadığını vurgulayan Ömer, şunları kaydetti:

"Rejimin 4 yıldan bu yana sivilleri bombalayan savaş uçaklarının ömrü doldu. Rusya bu nedenle Esed rejimini ayakta tutmak için olaylara müdahil oldu. Esed, İranlıları, Hizbullah'ı ayakta kalmak için kullandı fakat sahada başarılı olamadı. Iraklıları ve Afgan milisleri de kullandı yine başarılı olamadı. Fetih ordusunun Nusayri bölgelere doğru ilerlemesi rejimde tedirginliğe neden oldu."

"Rusya, Suriye'de DAİŞ'le çatışmıyor"

Rusya'nın IŞİD'le mücadele amacıyla Suriye'ye geldiğini ancak onlarla hiç savaşmadığını belirten Ömer, "Rus uçaklarının Şam, Hama ve Humus dışında Lazkiye'de bulunması bir Nusayri devletinin inşasına delalet eder" şeklinde konuştu.

Ömer, Rusya'nın hava saldırıları düzenlediği Humus vilayetindeki Rastan, Telbise, Ganto, Zafarane, İdlib'de Maarretu'n-Numan, Han Şeyhun, Kafr Nebel'in sivil yerleşim yerleri olduğunu ifade etti.

Bu bölgelerde kesinlikle IŞİD unsurlarının olmadığını söyleyen Ömer, "Rusya rejimin kontrolündeki Hafa köyünü, orada muhalif unsurlar olduğu için bombaladı. Sünnilerin bölgeyi terk etmesi için bunu yaptı. Bu da rejimin siyasi oyunu. Rus uçakları yakında rejimin kontrolündeki bölgelere tekrar saldırırsa şaşırmamak lazım çünkü rejim Sünnileri sahilden uzak tutmak istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT