1. YAZARLAR

  2. Halil El Enani

  3. Ahlaki donukluk mu, rasyonalite mi?
Halil El Enani

Halil El Enani

Yazarın Tüm Yazıları >

Ahlaki donukluk mu, rasyonalite mi?

07 Haziran 2010 Pazartesi 06:19A+A-

İsrail ne zaman yeni bir suç işlese Arap pragmatistler veya ılımlılar çıkmaza giriyor ve alçaltıcı tutumlarının kamuoyu önünde yol açtığı sıkıntılı durumdan ötürü başlarını kuma gömüyor. İsrail’in özgürlük filosuna karşı işlediği tarihi suç karşısında bu kişiler sessizliğe gömüldü. Hiçbiri dostları İsrail’i kınayamadı. İsrail filonun onurlu mensuplarını uluslararası sularda tutuklayıp aşağılamaya maruz bırakırken, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas Filistin ekonomik yatırım konferansını açıyor ve Batı Şeria’ya yatırım çekme çağrısı yapıyordu. Marakeş’te hurma ağaçları içindeki bir senatoryumdan veya Hawaii sahillerden bahsediyor gibiydi.

Kendisinin dolaylı müzakereleri keserek cesur davranmasını beklerdik. Abbas barbarca saldırıya karşı tavır alması için BM Güvenlik Konseyi’ne acil toplantı çağrısı yapmadı veya Arap Birliği’ni barış girişimini çekmeye ikna etmeye çalışmadı. Tek yaptığı, özgürlük şehitlerine Filistin vatandaşlığı vermek oldu.

Bazı pragmatist Araplar Filistinlilerin İsrail’i kışkırtmayı bırakması gerektiğini söylerek utanç verici imajlarını yerleştirirken, bazısı da İsrail-Türkiye ilişkileriyle oynamaya çalıştı. Bu kişilerden biri, Tayyip Erdoğan hükümetini kınamaya ve İsrail suçuyla duygusal ilişki kurmaya çalıştı. Ona göre, Erdoğan hükümeti gelecekte pişman olabilirdi.

Arap pragmatistlerin çıkmazı, kendilerini rasyonelmiş gibi göstermeleri. Oysa ahlaki donukluk sergiliyorlar. Rasyonellikle ilişkisi olmayan şahsi çıkarlarından hareketle böyle konuşuyorlar. Çoğunun Batılı hükümetler ve araştırma merkezleriyle bağlantısı var. Dünyayı İsrail’e karşı kışkırtmakta başarılı olan ve Filistin trajedisine ışık tutabilen tek ülke olduğu için, İslamcı bir partinin yönettiği Türkiye’ye öfke duyuyorlar. Oysa Türkiye bölgedeki en pragmatist ve rasyonel ülke. Mavi Marmara’nın bir Arap ülkesine ait olduğunu varsayalım. Bu ülke uluslararası toplumu ve Güvenlik Konseyi’ni İsrail’in kınanması için seferber edebilir miydi? Şehitler Türk değil de Arap olsaydı, herhangi bir Arap ülkesinde Türkiye’de yaşanana benzer bir halk hareketlenmesi ve ablukayı kırma ısrarı görecek miydik? Filistin, pragmatizm kisvesi altındakilerin de bu tavırdan kurtulmasından önce kurtulamaz.

(Umman gazetesi Vatan, Britanya’daki Durham Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, 5 Haziran 2010)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT