1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Ağrı Kesiciler Başınızı Daha Çok Ağrıtabilir!
Ağrı Kesiciler Başınızı Daha Çok Ağrıtabilir!

Ağrı Kesiciler Başınızı Daha Çok Ağrıtabilir!

Başınız ağrıdığında ya da migren atağında kafanıza göre ilaç kullanıyorsanız bu size daha büyük dert çıkarabilir. Prof. Dr. Neşe Çelebisoy, her ilacın bir diğer baş ağrısını tetiklediğini söyledi.

03 Aralık 2017 Pazar 12:11A+A-

Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen 53’üncü Ulusal Nöroloji Kongresi’ne katılan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Çelebisoy, migren ve neden olduğu aşırı baş ağrılarında yanlış ilaç kullanımı ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi verdi.

Karar gazetesinde yer alan habere göre, migrenin toplumda çok sık rastlanan primer bir baş ağrısı olduğunu belirten Çelebisoy, “Primer baş ağrısı denilmesinin nedeni, altta yatan başka hiçbir hastalıkla ilişkisinin olmaması. Yaklaşık 4 kadından birinde görülüyor. 20-40 yaş arasında başlar. Çok tipik olarak dört saati aşan 72 saate kadar uzayabilen sıklıkla tek taraflı olan zonklayıcı, orta şiddetli, fizik aktiviteyle artış gösteren, bulantı, kusma, ışık, ses hassasiyetinin eşlik edebildiği baş ağrısı ataklarıyla karakterli.” dedi.

Bazı hastalarda baş ağrısı ataklarının kişinin sosyal ya da mesleki yaşantısında aksamalara neden olabileceğini aktaran Çelebisoy, bu oranın migren hastalarında yüzde 10-20 seviyelerinde olduğunu kaydetti.

Bu tip hastalarda mutlaka koruyucu tedavi ve atak gelmesini engelleyecek tedavilerin planlanması gerektiğini vurgulayan Çelebisoy, şöyle devam etti:

“Bir grup hasta tamamen kendi inisiyatiflerinde, herhangi bir hekime başvurmadan ilaç alma eğiliminde olabilmekte ki bu bizim çok istediğimiz bir durum değil. Çünkü ‘ilaç kötü kullanım baş ağrısı veya aşırı ilaç kullanımı baş ağrısı’ dediğimiz bir baş ağrısı hastalığımız var. Uzun süre ya da sıklıkla baş ağrısı için bir ilaç almayla ilişkilendirdiğimiz bir tablo ve her bir atak ya da alınan ilaç bir diğerini tetiklemekte. Yapılması gereken hastanın bir koruyucu tedavi planının içinde olmasını sağlamak. Üç aydan uzun süre, çok sık, ayın yarısından fazla atak geçiren hastalarımız için son botulinum toksin (botoks) uygulamalarını yapıyoruz, daha çaresiz durumdaki kişiler için ise botulinum toksin uygulamalarını saklıyoruz.”

HABERE YORUM KAT