1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan’daki Seçimde Abdullah Abdullah Önde Gidiyor
Afganistan’daki Seçimde Abdullah Abdullah Önde Gidiyor

Afganistan’daki Seçimde Abdullah Abdullah Önde Gidiyor

Afganistan’da 5 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yarıya yakını sayıldı. Eski Dışişleri Bakanı Abdullah, yüzde 44,4 ile ilk sırada, Eşref Gani yüzde 33,2 ile onu takip ediyor.

21 Nisan 2014 Pazartesi 06:07A+A-

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Ahmet Yusuf Nuristani, 5 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanılan oyların yüzde 49,6’sının sayıldığını söyledi. 

Nuristani, kısmi sonuçlara göre adaylardan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin rakibi Abdullah Abdullah'ın yüzde 44,4, Eşref Gani'nin yüzde 33,2 oy aldığını açıkladı.

Nuristani, Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin dolaylı olarak destek verdiği iddia edilen eski Dışişleri Bakanı Zulmey Rasul'ün 10,4, eski mücahit liderlerden Abdur Rab Resul Sayyaf'ın ise yüzde 7,6 oranında oy aldığını belirtti.

Şüpheli oylar

Bin 86 sandıktaki oyların şüpheli olduğunu kaydeden Nuristani, konuya ilişkin çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Geçen hafta açıklanan ilk yüzde 10’luk kısmi sonuçlarda Abdullah Abdullah yüzde 41,9, Eşref Gani ise yüzde 37,6 oy aldığı açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adaylardan biri oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamazsa ikinci tura gidilecek. Afganistan anayasasına göre, seçimlerin ikinci turu nihai sonuçların açıklamasının iki hafta sonrasında olacak ve önde gelen iki aday yarışacak.     

2009 seçimlerinde ikinci sıraya giren Dr. Abdullah Abdullah, açıklanan yaklaşık 3,5 milyon oyun yaklaşık 1,5 milyonunu alırken en yakın rakibi eski Maliye Bakanı Dr. Eşref Gani, 1 milyondan fazla oy aldı. Yaklaşık 12 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 7 milyon kişi oy kullanmış ve bu seçim Afganistan tarihin en yüksek katılımlı demokratik seçimlerinden biri olarak kayda geçmişti. 

Nihai sonuçların nisanın son haftası açıklanması öngörülüyor.

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT