1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan’da Ulusal Birlik Hükümeti Kuruluyor
Afganistan’da Ulusal Birlik Hükümeti Kuruluyor

Afganistan’da Ulusal Birlik Hükümeti Kuruluyor

Başkent Kabil'de törenle imzalanan anlaşmaya göre 14 Haziran'da yapılan ikinci tur seçimleri kazanan Eşref Gani cumhurbaşkanı olacak.

21 Eylül 2014 Pazar 14:19A+A-

Afganistan’da iki aydan beri adaylar arasında iktidarın paylaşması üzerinde devam eden müzakerelerde sonuca varıldı. Başkanlık Sarayı'nda anlaşmanın imzalanmasından sonra Eşref Gani ve Abdullah Abdullah kucaklaştı. Buna göre,ulusal birlik hükümetinde iki taraf da eşit söz sahibi olacak.

Eşref Gani'nin bir hafta içinde yemin etmesi bekleniyor. Yakın rakibi Abdullah Abdullah ise, başbakanlık yetkilerine sahip bir yönetici atayacak. Bu yönetici iki yıl içinde başbakan olacak. Abdullah, Gani'yle eşit seviyede üst düzey atamalar yapabilecek.

Tarafların birbirlerini hile karıştırmakla suçladıkları seçimin kesin sonuçlarının da yakında açıklanması bekleniyor.

Görevini Gani'ye devredecek olan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, iki lideri kutladı. Karzai, anlaşmanın ülkenin ilerlemesi ve kalkınmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Eski Maliye Bakanı Eşref Gani ve Eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah'ın yarıştığı ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları, adaylar arasında çıkan anlaşmazlık ve Abdullah tarafından öne sürülen yolsuzluk iddiaları nedeniyle çıkmaza girmişti.

Adaylar arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry iki kez Kabil'e gitmişti. Kerry'nin girişimleri sayesinde adaylar tüm oyların tekrar sayımı ve kazanan adayın Ulusal Birlik Hükümeti kuracağı konusunda anlaşmıştı.

Yaklaşık üç ay önce açıklanan ve 8 milyondan fazla kişinin oy kullandığı seçimin ilk sonuçlarına göre, Gani rakibi Abdullah'tan 1 milyondan fazla oy kazanıp birinci sıraya yerleşmişti.

Sekiz adayın yarıştığı ilk tur cumhurbaşkanlığı seçimi 5 Nisan'da yapılmıştı. Adaylardan hiçbiri yüzde 50'den fazla oy alamadığı için seçim ikinci tura kalmıştı.

Taliban'la mücadele etme gerekçesiyle 2001'den bu yana ABD öncülüğünde Afganistan'da görev yapan NATO güçleri, 2014 sonunda ülkedeki askerlerinin tamamını çekmeyi planlıyor.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

HABERE YORUM KAT