1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan’da Taliban’la Uzlaşı Arayışları
Afganistan’da Taliban’la Uzlaşı Arayışları

Afganistan’da Taliban’la Uzlaşı Arayışları

Karzai hükümeti, barış görüşmelerini yürütmek için Taliban'ın bir irtibat bürosu açmasını kabul etti.

27 Aralık 2011 Salı 13:10A+A-

Taliban direnişini geriletemeyen ABD öncülüğündeki NATO işgal gücü ve Afgan hükümeti şimdi uzlaşı seçeneğini zorluyor.

Afganistan Yüksek Barış Konseyi, Kabil'deki yabancı misyon temsilciliklerine gönderdiği açıklamada, bazı temel prensiplerde uzlaşmaları halinde Taliban'la müzakerelere hazır olduğunu duyurdu.

Kabil yönetimi, irtibat bürosunun nerede açılacağı konusunda ise "Türkiye ya da Suudi Arabistan'ı tercih ederiz. Ancak başka yer olmaz da demiyoruz. Aslolan müslüman bir ülke seçilmesi" dedi.

Afgan hükümeti, Taliban'ın El-Kaide örgütüyle tüm bağlarını koparmasını ve saldırıları durdurmasını da istiyor.

Bu açıklama, Amerika Birleşik Devletleri ve Katar'ın Almanya'nın da yardımıyla Taliban'la Doha'da bir büro açması için gizli bir anlaşma sağladıkları iddiasından sonra geldi.

Amerikalı yetkililerin, Molla Ömer'in temsilcileriyle Almanya ve Doha'da defalarca bir araya geldikleri iddia edilmişti. Doha'da bir irtibat bürosu açmanın yüz yüze görüşmeler açısından faydalı olduğu bildirilmişti.

2014 yılında Afganistan'dan ordusunu tamamen çekmek durumunda kalacak olan ABD’nin silahlı mücadeleyle son veremediği Taliban'la uzlaşının yolunu araması Karzai hükümetini rahatsız ediyor.

Doha'daki Afgan Büyükelçiyi merkeze çağıran Karzai yönetimi, Amerikalıların kendilerinden habersiz Taliban'la yapılan görüşmelere ve Guantanamo'daki bazı tutukluların serbest bırakılacak olmasına tepkili. Kabil yönetimi, tüm Afgan tutukluların kendilerine iade edilmesini istiyor.

***

TALİBAN: ABD, SOVYETLER'İN KADERİNİ PAYLAŞACAK

Öte yandan Taliban, 1979'da başlayan Sovyet işgalinin yıldönümü münasebetiyle yayınladığı mesajda, ülkedeki işgalci ABD ve NATO müttefiklerinin Sovyetlerin kaderini paylaşacağı uyarısında bulundu.

Online mesajda, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, batılı ülkelere "yöneticilerinin artık savaş suçu işlememesi için baskı yapmaları, milletlerini daha fazla rezil etmemeleri ve sefil Afgan halkın özgürce yaşamasına izin vermeleri" çağrısı yaptı.

Zabihullah, "otuz iki yıl önce bugün, 27 Aralık 1979'da, eski Sovyetler Birliği, aynı şekilde ve aynı nedenle bugünkü ABD gibi çok ülkemiz işgal etti, tüm insan hakları ve etik kurallarını çiğnedi" dedi.

Afganistan'ın bu işgalin acılarından hala muzdarip olduğunu belirten Taliban sözcüsü, bir buçuk milyon Afgan'ın hayatına mal olan işgalin hemen ardından "Amerika dâhil olmak üzere dünyanın birçok ülkesi Sovyet birliklerinden geride kalanı harap etti" şeklinde konuştu.

Zabihullah Mücahid, Afgan Müslümanlarının, geçmişte komünist işgalcileri bertaraf ettiği gibi, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerini de yeneceğini söyledi.

"Mevcut işgalciler de Afganistan'dan çekilmek için bahane arıyor" diyen Taliban, ABD'ye eski imparatorlukların kaderinden ders alması çağrısı yaptı.

 

HABERE YORUM KAT