1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan'da Oylar Yeniden Sayılacak
Afganistan'da Oylar Yeniden Sayılacak

Afganistan'da Oylar Yeniden Sayılacak

Devlet başkanlığı seçimiyle ilgili anlaşmazlıklar üzerine Afganistan'a gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, oyların yeniden sayılması için tarafların anlaşmaya vardığını açıkladı.

13 Temmuz 2014 Pazar 00:32A+A-

Devlet başkanlığı seçimiyle ilgili anlaşmazlıklar üzerine Afganistan'a gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, oyların yeniden sayılması için tarafların anlaşmaya vardığını açıkladı.

Gece geç saatlerde, devlet başkanlığı seçiminin galibi olduğunu iddia eden iki aday Eşref Gani Ahmadzai ve Abdullah Abdullah ile birlikte basın açıklaması yapan Kerry, seçimle ilgili hile iddialarının incelenmesi konusunda tarafların anlaştığını bildirdi.

Oyların yeniden sayılmasının ardından iki adayın seçim sonucunu kabul edeceğini belirten Kerry, kazanan tarafın ulusal birlik hükümeti kuracağını da dile getirdi.

Başkent Kabil’de oyların yeniden sayımının gelecek 24 saatte başlayacağını ifade eden Kerry, tüm kentlerdeki oy sandıklarının Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) tarafından Kabil’e getirileceğini, yeniden sayım işleminde Bileşmiş Milletler, Uluslararası Toplum ve adayların gözlemcilerinin de hazır bulunacağını söyledi.

"Afganistan bir çıkmazla yüz yüze gelmişti, ülkeyi birliğe götürecek yolu bulmak için adaylarla görüştük" diyen Kerry, Seçim Komisyonu'nun hile iddialarını ciddi bir şekilde incelemesi gerektiğini vurguladı.

İki adayın da halkın oylarına önem verilmesi konusunda hemfikir olduklarını aktaran Kerry, yeniden sayım işlemlerinin uluslararası standartlara göre yapılacağını da ekledi.

Adaylardan Abdullah Abdullah ise seçim sürecinde ciddi sorunların yaşandığına dikkati çekerek, “Bugün bir anlaşmaya varabildiğimiz için çok mutluyum, sorunun çözülmesi için ABD ve Sayın Kerry'ye çabalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Abdullah, yeniden sayım sonrasında seçimi kazanan tarafın Afganlar ve uluslararası toplum tarafından kabul göreceğinin altını çizdi.

Yeniden sayım işlemlerinin haftalar alacağı için görevdeki Devlet Başkanı Hamid Karzai'den devir teslim programını ertelenmesini isteyen Abdullah, rakibi ile teknik ve siyasi konularda anlaştıklarını bildirdi.

Diğer aday Eşref Gani Ahmadzai ise yeniden sayım işleminin tüm kaygıları gidereceğine dikkati çekerek, oyların tamamının yeniden sayılması işleminin dünyada ilk kez gerçekleşeceğini söyledi.

"Biz yolsuzlukla kullanılan bir oyu istemiyoruz, çünkü bizim kültürümüzde böyle bir şey yok" diyen Ahmadzai, sonucu iki tarafın da kabul edeceğini belirtti.

Sayım sonrasında ulusal birlik hükümetinin kurulacağını vurgulayan Ahmadzai, kazanan tarafın tüm hükümetin sahibi olamayacağını ifade etti.

Seçim sonuçlarıyla ilgili anlaşmazlığın giderilmesine yardımcı olmak için perşembe akşamı Afganistan’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin yanı sıra Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmadzai ile görüşmüştü.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından açıklanan ikinci tur sonuçlarına göre, oyların yüzde 56,44'ünü eski Maliye Bakanı Gani, yüzde 43,56'sını ise Abdullah Abdullah almıştı. Ancak Abdullah, seçimin kesin galibinin kendisi olduğunu iddia etmiş, Gani'nin yönetimini kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT