1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan’da NATO’ya Bir Darbe Daha
Afganistan’da NATO’ya Bir Darbe Daha

Afganistan’da NATO’ya Bir Darbe Daha

Başkent Kabil yakınlarında yapılan bombalı saldırıda 16 kişi öldü. Saldırıda ölenler arasında NATO askerleri de bulunduğu belirtiliyor.

08 Temmuz 2014 Salı 12:58A+A-

Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Bagram şehrinde NATO'ya ait bir üssün yakınında düzenlenen canlı bombalı saldırıda 4'ü NATO görevlisi 16 kişi öldü. Bazı kaynaklar saldırıda ölenlerden 6'sının NATO görevlisi olduğunu belirtiyor.

Üssün yakınlarındaki bir klinikte düzenlenen saldırıda 10 sivil, iki polis memuru ve 4 NATO görevlisi ölürken 5 NATO görevlisinin olduğu 25 kişi de yaralandı.

Afgan güvenlik kaynakları, saldırının bu yıl içerisinde ülkedeki yabancı güçlere yönelik düzenlenmiş en büyük saldırı olduğunu belirtiyor. Saldırıyı kimin üstlendiğine dair herhangi bir bilgi yok diğer taraftan kimin gerçekleştirmiş olabileceğine dair de herhangi bir detayın mevcut olmadığı kaydediliyor. 

Saldırının ardından, Afganistan'da bulunan NATO güçlerinden henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

***

'Paralel hükümet' ilanı

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda dün açıklanan sonuçlara göre, eski Maliye Bakanı ve Dünya Bankası yetkilisi Eşref Gani öndeydi.

Gani'nin rakibi Abdullah Abdullah, ilk turu kazanmış, ikinci turdaysa "usulsüzlük" yapıldığını ileri sürerek sayımı tanımamıştı.

Abdullah'ın bugün Kabil'de bir konuşma yapacağı ve 'paralel bir hükümet' ilan edeceği yönünde haberler dolaşıyor.

ABD'den uyarı

ABD, Afganistan'da 'paralel hükümet' ilan edilebileceği yönündeki haberler üzerine bir açıklama yaparak, "güç mücadelesine" karşı tarafları uyardı.

Dışişleri Bakanı John Kerry bir açıklama yaparak, "hukuk dışı yöntemlerle gücün ele geçirilmesi halinde Afganistan'ın mali yardımı kaybedebileceği, güvenlik yardımının da kesilebileceği"ni söyledi.

BBC muhabiri Karen Allen, siyasi farklılıkların genellikle etnik kökenle ifade edildiği Afganistan'da, önümüzdeki günlerin Afganistan için belirleyici olacağını söylüyor.

Abdullah'ın destekçilerinin buluştuğu bir toplantıda, öfkeli kalabalığın cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin posterini indirip yırttıkları ve "Karzai'ye ölüm. Abdullah çok yaşa!" diye bağırdıkları belirtildi.

 

HABERE YORUM KAT