1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. AFAD: Suriyeli Üç Kadından Biri Yakınını Kaybetti
AFAD: Suriyeli Üç Kadından Biri Yakınını Kaybetti

AFAD: Suriyeli Üç Kadından Biri Yakınını Kaybetti

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın hazırladığı rapora göre, Türkiye'ye sığınan Suriyeli her 3 kadından biri savaşta yakınını kaybetti. Araştırmaya göre sığınmacı kadınların yarıdan fazlası psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor.

30 Ekim 2014 Perşembe 16:04A+A-

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) 'Türkiye'deki Suriyeli Kadınlar' başlıklı araştırmasına göre, Türkiye'ye sığınan Suriyeli her 3 kadından biri savaşta yakınını kaybetti.

Ülkelerindeki katliamdan kaçan ve Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadınlar, yaklaşık 4 yıldır vatanlarından uzakta yaşam mücadelesi veriyor.

Türkiye'de AFAD tarafından kurulan çadır ve konteyner kentlerde yaraları sarılan kadınlar, anne, çocuk veya eş olarak yaşadıklarını unutmaya çalışıyor. Kentlerde barınan kadınlar ise çeşitli yardım kuruluşlarının destekleriyle hayata tutunuyor.

Suriye'deki katliamın ilk günlerinden itibaren sığınmacıların yaralarını sarmaya çalışan AFAD'ın Türkiye'nin değişik illerindeki 20 barınma merkez ve Suriyeli sığınmacıların yoğunlukta yaşadığı 10 ilde anket sistemiyle gerçekleştirdiği araştırmaya bin 500'ü kamplarda, bin 200'ü kent merkezlerinde yaşayan toplam 2 bin 700 kadın katıldı.

Araştırma sonuçlarında demografik, sosyoekonomik, barınma, güvenlik, sağlık, eğitim, ve temizliğin yanı sıra gelecekle ilgili bilgilere ulaşıldı.

Araştırmaya göre 220 bini çadır ve konteyner kentlerde olmak üzere toplam 1,5 milyonu aşkın Suriyeli, Türkiye'nin farklı bölgelerinde barınıyor. Bunların yarıdan fazlasını ise kadınlar oluşturuyor.

Çalışma hayatına katılım

Türkiye'ye sığınan kadınlardan kampta kalanların yüzde 35'i İdlib, kamp dışında kalanların da yüzde 44'ü Halep'ten göç etti.

Kadınların yarıdan fazlası 19-54 yaş arası çalışma çağında bulunuyor ve yüzde 87'si gelir getirecek herhangi bir meslek bilmiyor.

Araştırma sonucuna göre Suriyeli kadınların yüzde 49'u imkan sağlansa bile iş hayatına katılmak istemediğini ifade etti.

Eğitim durumları ve ülkelerinden ayrılış nedenleri

Araştırmaya göre Suriyeli kadınların yaklaşık yüzde 21'i okuma yazma bilmiyor, yüzde 35,1'i ilkokul mezunu, yüzde 6,2'si ise üniversite ve daha fazla eğitim görmüş kesimden oluşuyor.

Yüzde 67'si evli, yüzde 28'i de bekar olan Suriyeli kadınlar, ülkelerinden ayrılış nedenini başta güvenlik olmak üzere siyasi düşünce, ekonomik gerileme ve sağlık koşulları olarak belirtti.

Kadınlar, ülkelerini terk etme nedenleri arasındaki ilk sıraya güvenliği yerleştirdi. Yüzde 94'ü 'can güvenliğimiz yoktu' diyerek ülkelerinden kaçarken, yüzde 1,6'sı sağlık, yüzde 1,2'si ekonomik, yüzde 2'si de siyasi nedenlerden dolayı vatanlarından ayrıldıklarını bildirdi.

Her 3 kadından biri yakınını kaybetti

Kamplarda yaşayan kadınların yüzde 53'ü resmi geçiş noktalarından Türkiye'ye ulaşırken, kamp dışında yaşayanlarda bu oran yüzde 23'e düşüyor.

Suriyeli kadınların yüzde 35'i savaşta en az bir yakınını kaybettiğini, yüzde 28'i ise en az bir yakınının yaralandığını ifade etti.

Kadınların yüzde 91'i mobil telefon aracılığıyla Suriye'deki yakınlarıyla iletişim kurabildiğini kaydetti.

Gelecekleri 'belirsiz'

Araştırmaya göre, yarısından fazlası kendisinin ve aile fertlerinin psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu bildiren kadınların yüzde 49'u hanesindeki çocukların uyku bozukluğu yaşadığını söyledi.

Kadınlar, başka bir ülke yerine Türkiye'yi tercih etme nedenini ise yüzde 82'lik oranla ulaşım kolaylığı gösterdi.

"Gelecekte ne yapacaksınız?" sorusuna kamp dışında barınan kadınların en çok verdiği cevap yüzde 38,3'le 'belli değil' oldu. Bu oran, kampta barınan kadınlarda ise yüzde 21 olarak ölçüldü. Kamptaki kadınların yüzde 21'i, kamp dışında ise yüzde 21,3'ü "ülkeme geri döneceğim" yanıtını verdi.

Misafirperverlikten memnunlar

Araştırma sonuçlarına göre, kadınların neredeyse hepsi, Türkiye'deki hükümetine sunduğu imkanlar nedeniyle teşekkür ediyor ve halkın hamiyetperver tutumundan memnunlar.

Kamp içinde kalanların yüzde 94'ü, dışında kalanların ise yüzde 93'ü, Türkiye'deki insanların kendilerine karşı davranışlarını 'olumlu' olarak değerlendirdi.

ikbyye_suriyeli_siginmaci_akini_h31483.jpg

savasin-oteki-yuzunde-siginmaci-kadinlar-ne-yasiyor3029928a3ab30be4579e.jpg

suriyeli-siginmaci-[reuters]---main.jpg

suriyeli-siginmacilarin-sogukla-mucadelesi-5468733_5486_o.jpg

turkiyenin-suriyeli-siginmaci-polikasina-ovgu-dunyanin-unutmayacagi-bir-isem-imza-attiniz3270f87ab01c15cc2565.jpg

suriyeli-siginmacilar-el-urunleri-kermesi-aciyor-53708.jpg

 

HABERE YORUM KAT