1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BAE

  4. Af Örgütünün BAE'ne Girmesi Engellendi
Af Örgütünün BAEne Girmesi Engellendi

Af Örgütünün BAE'ne Girmesi Engellendi

Uluslararası Af Örgütü’nün Birleşik Arap Emirlikleri’nde dava gözlemesi engellendi

04 Mart 2013 Pazartesi 18:42A+A-

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) 94 İslamcının yargılandığı davaya Uluslararası Af Örgütü’nün gözlemci olarak katılması engellendi. Uluslararası Af Örgütü, bu durumun akıllara ülkenin şeffaflığı ve adil olması ile ilgili soruları getirdiğini dile getirdi.

Aralarında üç düşünce mahkûmu ve birçok barışçıl aktivistin de olduğu sanıkların, “hükümeti devirme planları” suçlaması ile bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nde yargılanması bekleniyor.

3 Mart sabahı Uluslararası Af Örgütü adına davayı gözlemleyecek olan Kuveytli avukat ve insan hakları aktivisti Ahmad Nashmi al-Dhafeeri’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ne girmesi engellendi. Yetkililer avukatın girişini engellemeleri ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Cenevre merkezli sivil toplum kuruluşu olan Alkarama Vakfı’nı temsil eden İsviçre vatandaşı Noémie Crottaz’un 2 Mart’ta Birleşik Arap Emirlikleri’ne girmesi engellendi. Diğer uluslararası gözlemciler ise davaya katılım göstermeye çalışacak.

Uluslararası Af Örgütü Birleşik Arap Emirlikleri Araştırmacısı Drewery Dyke, “İnsan hakları örgütlerinden gelen gözlemcilerin erişimini engelleyerek, dava ile ilgili dış dünyaya hangi bilginin verileceğini göz göre göre kontrol altına almaya çalışıyorlar. Kovuşturma sürecinin adil olması ve şeffaflığı ile ilgili hali hazırda ciddi endişeler mevcut. Yetkililer başından itibaren sanıkların adil yargılanma hakkını hiçe saydı. Tutuklamaların dayanağı hiçbir zaman açıklanmadı. Avukatların ise müvekkillerine erişimine kısıtlı bir şekilde izin verildi. Mahkûmlara aralarında işkencenin de olduğu kötü muamele yapılması iddiaları hiçbir zaman soruşturulmadı. Bir düşünce mahkûmu olan Dr Mohammad al-Roken’ın ve bu 94 kişinin arasında bulunan insan hakları savunucularının sağlığı konusunda ciddi endişelerimiz var” dedi.

Islah Hareketinden 94 Müslümanın Yargılanmasına Yarın Başlanıyor

Birleşik Arap Emirlikleri'nde iktidarı ele geçirmek için darbe teşebbüsünde bulunmakla suçlanan 94 İslamcının davası başlıyor.

Darbe planlamakla suçlanan zanlılar arasında hakimler, avukatlar, akademisyenler ve üniversite öğrencilerinin olduğu bildiriliyor.

HABERE YORUM KAT