1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Af Örgütü'nden Özbek Hapishanelerinde İşkence Raporu
Af Örgütü'nden Özbek Hapishanelerinde İşkence Raporu

Af Örgütü'nden Özbek Hapishanelerinde İşkence Raporu

Uluslararası Af Örgütü, Özbekistan’da Taşkent ve Jaslık hapishaneleri ile istihbarat birimlerinin tutukevlerinde işkence yapıldığını rapor etti.

24 Mart 2016 Perşembe 14:48A+A-

Uluslararası Af Örgütü, Özbekistan'da hükümlü ve tutuklulara yapılan işkence olaylarına karşı bir kampanya başlattığını duyurdu.

Özbekistan’ın 25 sene önce bağımsızlık ilanından bu yana, çoğunluğu Müslüman halkın Komünist Sovyet rejiminin ardından yeniden kendi dinlerine yönelmesinin önüne geçebilmek için Kerimov yönetimi tarafından baskı uygulandığı biliniyor.

Dünya Bülteni sitesinin kaydettiğine göer Af Örgütü, Kerimov rejiminin uyguladığı baskı ve kötü muamelelerle ilgili raporlarının Özbekistan'da tutukluklara karşı yapılan işkence ve kötü muamele sorununa ışık tutacağını savunuyor. Örgüte göre, hükümetin uyguladığı işkenceler Taşkent yakınındaki ünlü Taşturma, ülkenin kuzeyindeki Karakalpakistan ilinde bağımsızlık yıllarında özel olarak kurulan ve özellikle Müslüman muhalifleri tutuklama kampı olarak bilinen Jaslik hapishanesi ve Özbekistan İstihbaratının tutuk evlerinde yapılıyor.

Af Örgütü'nün raporunda, “Bu hapishanelerde yaşanan işkenceler en deneyimli insan hakları aktivistlerini ve hukukçuları dahi dehşete düşürüyor” denildi.

Af Örgütü, insan hakları savunucuları ve taraftarlarını Özbekistan’daki cezaevlerine "Biz burada yapılan işkenceleri biliyoruz ve hemen bu dehşetli zulmü durdurmanızı istiyoruz” içerikli birer mektup göndermelerini istedi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum