1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AZERBAYCAN

  4. Af Örgütü'nden Azerbaycan'a Sert Kınama
Af Örgütünden Azerbaycana Sert Kınama

Af Örgütü'nden Azerbaycan'a Sert Kınama

Uluslararası Af Örgütü Bakü yönetimini, "asılsız gerekçelerle hapse atmak ve bağımsız medya organlarını taciz etmekle" suçladı.

16 Kasım 2011 Çarşamba 23:35A+A-

Örgütün Azerbaycan raporunda, Arap ülkelerindeki protesto eylemlerinden esinlenilerek Mart ayında başlatılan muhalefet eylemlerine yönelik hükümet baskıları belgeleniyor.

Azerbaycan hükümeti, henüz Af Örgütü'nün raporuna bir yanıt vermedi.

Örgüt, "Gelmeyen Bahar: Azerbaycan'da Bastırılan Özgürlükler" başlıklı raporunda, Mart ve Nisan aylarında düzenlenen geniş çaplı sokak gösterileri ardından girişildiğini belirttiği yıldırma ve tutuklama operasyonları ayrıntılı olarak belgeliyor.

Raporda, 14 muhalif ile muhalefetteki siyasi partilerden bazı kişilerin, halk arasında karışıklık yaratmakla suçlandığı belirtiliyor.

Af Örgütü, hüküm giymiş toplam 17 kişinin siyasi suçlu olduğunu kaydediyor.

Örgüt ayrıca Bakü yönetimini, halk protestolarını yasaklamak, bağımsız blogcuları taciz etmek, eleştirel medyayı susturmak için karalama kampanyası yürütmekle suçluyor.

Af Örgütü'nün Azerbaycan uzmanı Natalia Nozazde, "Yönetimin uyguladığı baskı, halk içinde muhalif görüşlerin dile getirilmesine hoşgörü gösterilmeyeceği yolunda, önceden hesaplanmış açık bir mesaj içeriyor." dedi.

Nozazde, "AB'nin ve Azerbaycan'ın diğer uluslararası ortakları, her fırsatta, düşünce suçlularının serbest bırakılması; barışçı protestolara, eleştiriler görüşlere ve siyasi muhalefete baskı uygulanmasına son verilmesi için baskı yapmalı" şeklinde konuştu.

BBC'nin Kafkaslar muhabiri Damien McGuinnes, Bakü yönetiminin son aylarda Arap dünyasında yaşanan değişimleri dikkatle izlediğini ve olayları, daha başlamadan engellemeye çalıştığını, başkentin merkezinde hiçbir gösteriye izin verilmediğini aktarıyor.

Azerbaycan hükümetinin, herhangi bir halk ayaklanmasını başından savmak için, yakınlarda, büyük yankı uyandıran yolsuzlukla mücadele kampanyası başlattığı belirtiliyor.

BBC 

HABERE YORUM KAT