1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Af Örgütü: 'Suriye'de Sistematik İşkence Var'
Af Örgütü: Suriyede Sistematik İşkence Var

Af Örgütü: 'Suriye'de Sistematik İşkence Var'

Af Örgütü'nün "Ölmek istedim" başlıklı raporu, Suriye'den kaçan onlarca kişiyle yaptıkları mülakatlara dayanıyor.

14 Mart 2012 Çarşamba 04:54A+A-

BBC’nin verdiği habere göre Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de gözaltına alınanların sistematik ve düzenli bir şekilde işkenceden geçirildiğini belirtti.

İnsan hakları kuruluşu, gözaltına alınanlar üzerinde askıda tutma, yumruk ve dipçiklerle dövme gibi teknikler kullandığını belirtti.

Örgütün hazırladığı raporda tanıklıklarına başvurulan çok sayıda kişi, işkence görenler arasında çocukların da bulunduğunu söyledi.

Suriyeli yetkililer, muhaliflere işkence yapıldığı iddialarını reddediyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün "Ölmek istedim" başlıklı raporu, araştırmacıların Şubat ayı ortalarında Ürdün'de, Suriye'den kaçan onlarca kişiyle yaptıkları mülakatlardan oluşuyor.

Konuşulan 25 kişinin, gözaltında işkence gördüklerini söylediği belirtiliyor.

Örgüt, kötü muamelenin gözaltıyla birlikte başladığını ve gözaltı merkezinde uzun süren dayaklarla devam ettiğini söylüyor.

Raporda, farklı işkence tekniklerinden de bahsediliyor.

Dulab adı verilen teknikte, gözaltındakilerin bir araba lastiğinin içine sokulduğu ve ayaklarına vurulması için yukarı doğru kaldırıldığı belirtiliyor.

Şabeh adlı teknikte de, gözaltındakilerin tavandaki bir çengele ya da kapılara asıldığı kaydediliyor.

Gözaltındakilere elektrik de verildiği söyleniyor.

Örgüt Suriyeli yetkililere, keyfi tutuklamalara, barışçı gösteri yapanların gözaltına alınmasına, kötü muamele ve işkence yapılmasına son verilmesi çağrısında bulundu.

Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden de insanlığa karşı suç iddialarının araştırılması için, konunun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürülmesini istedi.  

HABERE YORUM KAT