1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Adalet Bakanlığı’na Soruyoruz: Haksöz Dergisinin Bazı Cezaevlerine Alınmaması Uygulamasından Haberdar mısınız?
Adalet Bakanlığı’na Soruyoruz: Haksöz Dergisinin Bazı Cezaevlerine Alınmaması Uygulamasından Haberdar mısınız?

Adalet Bakanlığı’na Soruyoruz: Haksöz Dergisinin Bazı Cezaevlerine Alınmaması Uygulamasından Haberdar mısınız?

Özgür-Der, bazı cezaevlerinde Haksöz dergimize yönelik olarak izlenen hukuksuzluğa ilişkin bir açıklama yaptı.

26 Nisan 2018 Perşembe 16:00A+A-

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya imzasıyla yayınlanan açıklamada Haksöz dergisinin bir süredir Bolu F Tipi Cezaevi ve Silivri 9 Nolu Cezaevi’ne sokulmadığı hatırlatılarak Adalet Bakanlığı’na hitaben bu hukuksuz uygulamadan haberdar olunup olunmadığı soruldu.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Adalet Bakanlığı’na Soruyoruz:

Haksöz Dergisinin Bazı Cezaevlerine Alınmaması Uygulamasından Haberdar mısınız?

26 Nisan 2018

Kamuoyuna cezaevlerinde insan hakları ihlallerinin arttığına dair her gün çeşitli şikâyetler yansımakta. 15 Temmuz sonrası dönemde aşırı büyüyen kapasite sorununa ilaveten görevlilerin sert ve ölçüsüz yaklaşımlarının da pek çok cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin hak gasplarına maruz kalmasına yol açtığı görülmekte.

Şüphesiz hukuk devleti olma iddiasının asgari koşullarından biri yargılama ve cezalandırma süreçlerinde devletin muhataplarına karşı tutumunun temel insan hakları kriterleriyle çelişmemesidir. Ne var ki, kısmen olağanüstü hal uygulamasından kaynaklı olarak ve daha önemlisi de zihinlere yerleşmiş ‘olağanüstülük’ tasavvurunun etkisiyle yaygın bir biçimde cezaevlerinin bir sorun yumağına dönüştüğü anlaşılıyor.

Bizlerse bir yandan bu sorunların çözülmesini, yaşanan sıkıntıların, mağduriyetlerin, haksızlıkların giderilmesine beklerken, her gün yeni işgüzarlıklara, kural tanımayan yöneticilerin keyfi tutumlarının ortaya çıkardığı ilave yanlışlara şahitlik etmek durumunda kalıyoruz. Bu çerçevede bir müddettir bazı cezaevlerine Haksöz dergisinin alınmadığını, bir kısmı tutuklu, bir kısmı hükümlü okuyucularımıza gönderdiğimiz dergilerin gerekçesiz olarak cezaevine sokulmadığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Haksöz dergisi 27 yıldır yayın hayatını sürdüren, İslami kimliğe sahip aylık bir yayın organıdır. Bu uzun zaman içinde Türkiye çok çeşitli süreçlerden, sarsıntılardan, olağanüstü dönemlerden geçmiş, Haksöz de bu sürece kendi ilkeleri doğrultusunda şahitlik etmeye çalışmıştır. Bilhassa 28 Şubat gibi hukuksuzluğun zirve yaptığı darbe süreçlerinde çeşitli baskılarla karşılaşmış olmasına rağmen Haksöz dergisine bugüne dek cezaevlerinde ambargo uygulamasına hiç gidilmemiş, okuyucusuna ulaşması engellenmemiştir.

Ne yazık ki, 28 Şubat’ta dahi karşılaşmadığımız bir uygulamayla şimdilerde muhatap olduğumuzun altını çizmek isteriz. Haksöz dergisine yönelik aylardır Bolu F Tipi Cezaevi İdaresince uygulanan keyfi yasağın kaldırılmasını, bu gayrı hukuki, gayrı ahlaki dayatmayı sürdüren cezaevi sorumlularının uyarılmasını beklerken, şimdi Silivri 9 Nolu Cezaevi’nde de aynı uygulamaya gidildiğini, son 2 aydır Haksöz’ün tutuklulara verilmediğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Yetkilerini abartarak ve işgüzarlık örneği sergileyerek yasal bir yayın organının cezaevine girişini engelleyen cezaevi müdürü ve sorumlularının yaptığı şey açık bir hukuksuzluktur. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bu tür keyfiliklere mahal vermemeli, cezaevlerinin haksız ve ölçüsüz eylemlerle ezaevine dönüştürülmesine göz yummamalıdır.

Rıdvan Kaya

Özgür-Der Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT

1 Yorum